Han forteller VVSforum at under årets VVS-dager hadde Honeywell fokus på tilbakeslagsventiler i henhold til NS-EN 1717, underbygget av selskapets nye slogan: WHAT IT TAKES.

-Dette er uten tvil et blankt ark for svært mange. Heldigvis forstår alle viktigheten av å sikre installasjoner og drikkevannet. Derfor er mange på jakt etter ytterligere informasjon om dette temaet, sier han.

Han sier at Honeywell har mange års erfaring som produsent av kvalitetsventiler som oppfyller kravene iht NS-EN 1717. 

-Vi er markedsleder og jobber kontinuerlig med videreutvikling av produkter og løsninger,  men er vel så mye opptatt av kompetanseheving.  Det er viktig med kunnskap og forståelse for NS-EN 1717,  både hos konsulenter, grossister, kommuner og rørleggere, sier Morten Helgerud, account manager hos Honeywell.  

Service- og vedlikeholdsavtaler
-Nylig kunne jeg lese i VVS-forum, om en VVS-entreprenør som har forstått viktigheten av NS-EN 1717 og tatt sitt ansvar. Denne VVS-entrepenøren har et viktig konkurransefortrinn med sin interesse for sikre drikkevannet i henhold til normen, i tilegg til de åpenbare forretningsmulighetene, fastslår Helgerud.

Tilbakeslagssikringsventiler (TBS-ventil) i kategori 4, skal ha en årlig inspeksjon/service, med tilhørende måleverktøy, noe som åpner for service-avtaler.  

-Det er ikke nødvendig å vente på at kunden ringer, grunnet ventil som lekker. De fleste av oss besøker tannlegen, med faste intervaller eller har bilen på jevnlige servicer. Slik må det være med TBS-ventiler også. På denne måten unngår man kostbare overraskelser, og ivaretar funksjonen til ventilen, sier Morten Helgerud.

-Vi som produsent merker økt fokus på NS-EN 1717, og mye av presset kommer fra bl.a. Mattilsynet som etter avlagt besøk, pålegger risko-aboneneter å utbedre i henhold til  NS-EN 1717.  

-I tillegg til omtalte VVS-entrepenør,  er også noen kommuner langt fremme med å innføre NS-EN 1717, spesielt en kommune, som nylig også var omtalt på VVS-forum og VA-Nytt, i forbindelse med sikring i pumpestasjoner, sier han.

-Vi ønsker at flere følger i fotsporene til disse ledende aktørene, og ser sitt ansvar for å sikre vårt felles drikkevann, konkluderer Morten Helgerud hos Honeywell.

Nedenfor: Honeywells eksempler på tilbakeslagsventiler etter NS-EN 1717: