Da GK Rør varslet at de måtte avvikle sin røravdeling i Haugesund, tok avdelingsleder Daniel Eik og kollega Knut Erik Waage bokstavelig talt rørtanga i egne hender. De fikk med seg ytterligere tre av de ansatte og etablerte rørleggerbedriften Eiwa AS – med oppstart 1. april. – Mottakelsen har vært fantastisk. Jeg føler hele Haugalandet heier på oss, sier Daniel i samtale med VVSforum.

GK Rør og GK Inneklima har vært samlokaliserte i Norheim næringspark. Eiwa har nå overtatt lokalene etter røravdelingen, mens GK Inneklima fortsetter som før. Daniel understreker at også GK Rør har vært veldig positive til etableringen og at de vil utføre garantiarbeider for selskapet.

- Ja, GK har vært enestående og har fulgt oss tett opp siden beslutningen om avvikling ble tatt. Også de håper at vi skal lykkes, sier han.

Bredt spekter av tjenester
Selv om Daniel «bare» er 32 år gammel, har han bred erfaring fra VVS-bransjen. Etter en tid hos YIT (nå Caverion) og grossistbransjen, gjennomførte han teknisk fagskole og mesterbrev i Bergen. Deretter var han ansatt nær to år som prosjektleder hos Caverion innen han «landet» hos GK Rør i Haugesund.

Han har dermed med seg stor innsikt i fornybar energi og energieffektivisering av både bygg og prosesser som bruker mye energi inn i Eiwa.

- Teknisk utfordrende prosjekter er noe Eiwa higer etter. Altså prosjekter uten to streker under svaret er det som er mest spennende.

Det ferske selskapet har bred erfaring med store varme og kjøleanlegg. Gjerne kritiske anlegg som krever nøyaktighet som kjøling av MCC-rom. Vi  fortsetter også med serviceavtaler på vannbårne varme-, og kjøleanlegg. I tillegg har to av rørleggerne jobbet mest på mindre serviceoppdrag, slik at vi har stor fleksibilitet i tjenestetilbudet.

Saken fortsetter under bildet:

Eiwa jobber både mot privat- og næringsmarkedet og anser Haugalandet som sitt primære, daglige nedslagsfelt. – Men vi tar også oppdrag ellers i landet dersom det skulle være behov for våre tjenester, sier daglig leder Daniel Eik.[/caption]

Fantastisk team
Daniel innrømmer gjerne at tidspunktet for oppstart langt fra var optimal, med tanke på at landet nærmest er lukket ned på grunn av koronapandemien som raser.

- Men vi har planlagt dette i lang tid, og valgte å kaste oss ut i det. Heldigvis er vi i en bransje som fortsatt har aktivitet. Så får vi bare håpe at situasjonen normaliserer seg etter hvert.

- Og vi har fått med oss de beste folkene og er et fantastisk team, legger han til.

- Hva tilsier at dere skal lykkes når GK Rør ikke klarte det?

- Da jeg overtok som leder av GK Rør i Haugesund i 2018, hadde avdelingen hatt flere uheldige og ulønnsomme prosjekter. Det var rett og slett en del «lik i lasta» vi måtte bruke tid og energi for å bli kvitt. Nå begynner vi med blanke ark og med håndplukkede, dedikerte ansatte. Det er en vesentlig forskjell.

- Ellers tror jeg mye av suksessfaktoren handler om lokalt eierskap og tilgjengelighet. Det merket vi også da det ble kjent at vi skulle etablere bedriften. Responsen var utrolig god fra omgivelsene, også fra utbyggere som gjerne vil ha med lokale selskaper i anbudsrunder. Så blir det opp til oss å bevise at vi er konkurransedyktige og leverer kvalitet. Og så langt har det vært veldig bra, vi var ute på oppdrag allerede fra første dagen. Jeg har faktisk ennå ikke møtt noen av de ansatte fysisk etter at vi startet opp, da alle mann har vært ute i fullt arbeid. Og det er slik det skal være!

Kvalitet er avgjørende
Nettopp kvalitet er helt avgjørende for å kunne ha livets rett på sikt, mener han bestemt.

- Ja, vi kommer aldri til å gå på akkord med kvaliteten. Da får vi heller tape et anbud i ny og ne om utbyggere kun er opptatt av laveste pris. Vi ønsker å bruke de beste og tryggeste produktene og de sikreste løsningene framfor å risikere problemer i etterkant. Det er lønnsomt både for oppdragsgiver og for oss.

- Her har Brødrene Dahl v/Thomas Løvbrekke og Ane Soløst vært eksemplariske. De har lagt til rette for at vi skal velge de produktene vi er trygge på til konkurransedyktig pris. Vi har valgt å være med i VVS Fagmann nettopp på bakgrunn av den oppfølgingen vi har fått fra planleggingsstadiet av.

Samtidig legger han ikke skjul på at de må tilpasse seg et marked som har vært i stor bevegelse de siste årene, med endrede handlevaner hos forbrukerne.

- Ja, det er stadig flere som handler selv via nettet. Det kan vi gjerne mislike, men vi er nødt til å forholde oss til det og se mulighetene det gir.

- Hvordan ser du for deg situasjonen om 5-10 år?

- Vi ønsker å fortsette å bygge kunnskap mot fornybar energi. Dette er kommet for å bli. Hvordan fasit blir fremover vet ingen men vi er nødt til å tilpasse oss dette og være best på det. Vi ønsker organisk vekst, primært ved å lære opp egne ansatte. Med 1-2 lærlinger knyttet til oss til enhver tid, kan vi forme dem i tråd med våre verdier og behovet for kompetanse. På den måten skal vi sikre tilsig av dyktige ansatte, sier en optimistisk daglig leder for nystartede Eiwa AS.