- Hva som skal være fremtidens materialer, byggemetoder og transportløsninger, må bransjen selv finne ut av. Regjeringen har signalisert en tydelig retning frem mot 2040. Nå er det opp til bransjen å levere, sier kommunikasjonsrådgiver i Olje- og energidepartementet (OED), Håkon Smith-Isaksen til arkitektnytt.no.

Kim Skaara, president i Norske arkitekters landsforbund, mener det er feil å overlate alt til bransjen når det kommer nye energikrav, og beskriver dette som en defensiv og inkonsekvent holdning fra myndighetenes side.

-  Hvis ambisjonsnivået er så høyt, må myndighetene være med på kostnadene av dette. Aktørene kan ikke ta hele belastningen, sier han i en kommentar.

Miljømålene kommer frem i en stortingsproposisjon OED  har lagt frem på vegne av regjeringen. Ambisjonene innebærer 15 TWh energieffektivisering i norske bygg frem mot 2020. Dette tilsvarer omlag 15 års totalt strømforbruk i en by på størrelse med Drammen.

Regjeringen mener dette er ambisiøst, men realistisk, i følge Smith-Isaksen.

-Vi ønsker å fremme en helhetstenkning der bygg er bærekraftige i vid forstand. Det mener vi vil være avgjørende for at norske bygg skal være tilpasset et lavutslippssamfunn, sier Smith-Isaksen.

-Utfordringen er at det stadig vekk kommer endringer som gjør at vi må holde oss oppdatert. Dette er tid- og ressurskrevende. Det er en risiko for at vi ikke får tilpasset oss nye reformer før de blir erstattet, mener Skaara.

Skaara er i utgangspunktet positiv til strengere miljøkrav i bygg, og mener dette kan fungere som et insitament for å bedre kvaliteten på arkitekturen. Han er imidlertid klar på at de varslede energikravene vil gjøre det nødvendig med utbedrede støtteordninger.

-Som prosjekterende arkitekt går det stadig mer tid på å dokumentere klima- og energiregnskap. Støtteordninger er derfor helt nødvendig, sier Skaara.

Videre mener han at forskning på arkitektur bør være en selvfølgelig konsekvens av arkitekturpolitikken.

-Dette er noe som bør prioriteres mye høyere hvis man skal innfri ambisjonene, avslutter han i arkitektnytt.no.