Utvalget vil blant annet styrke fagskolesektoren, og foreslår tydeligere nasjonal styring, statlig finansieringsansvar, mer robuste fagmiljøer og at arbeidslivets behov i større grad styrer utdanningstilbudet. Det legges vekt på arbeidslivets eierskap til utdanningstilbudet og deltakelse, blant annet gjennom det nasjonale fagskolerådet. Dette støtter BNL og NHO

BNL-deltakelse
Fagskoleutvalget ble nedsatt i 2013 og fikk i oppdrag å gjennomgå fagskolesektorens rammevilkår og komme med forslag til endringer. Utvalget er blitt ledet av professor Jan Grund. Kjersti Grindal fra BNL har deltatt i utvalget på vegne av NHO-fellesskapet. 

Fagskoleutdanning er en yrkesrettet utdanning etter videregående skole. Utdanningen er tett knyttet til arbeidslivets behov og tilfører byggenæringen relevant kompetanse. De tekniske fagskolene tilbyr håndverksfag, naturvitenskaplige fag og tekniske fag.

Stort behov for personer med fagskoleutdanning
Fagskolen representerer en meget viktig del av det norske utdanningssystemet og har et stort potensial for å utdanne flere. NHOs Kompetansebarometer viser at en femtedel av NHOs medlemsbedrifter har et stort behov for å rekruttere personer med denne typen utdanning. BNL mener derfor at det er viktig å stimulere flere til å ta fagskoleutdanning. I dag er det ca. 16 000 fagskolestudenter i Norge.

Foreslår ny finansieringsmodell og mer robuste enheterUtvalget foreslår blant annet en ny finansieringsordning for fagskolene, hvor finansieringen av sektoren overføres fra fylkeskommunene til staten. I rapporten blir det også foreslått å redusere antall fagskoler for å skape mer robuste fagmiljøer og styrke kvaliteten på utdanningen.

-Dette er viktige tiltak som vil bidra til å styrke og utvikle fagskolesektoren. BNL mener at en god fagskolesektor vil gjøre det mer attraktivt å velge fagutdanning. BNL vil følge opp saken og forventer at NOUen vil lede fram til en stortingsmelding om fagskolen, sier Leegaard.

Kilde: bnl.no