Næringslivsutvalget ved Studentforeningen på Fagskolen Oslo (SFO) har igjen arrangert karrieredag på Kuben Yrkesarena.

Her traff studenter fra elkraft, bygg, BIM og KEM 25 forskjellige bedrifter fra næringslivet, som hadde stand og holdt korte presentasjoner om karrieremuligheter for studentene.

Målet med Karrieredagen er å knytte tettere bånd mellom høyere yrkesfaglig utdanning og yrkeslivet, og at dette skal gi gode muligheter for rekruttering.

AF Gruppen rekrutterer ofte fra Fagskolen Oslo

Petter Tuft, prosjektingeniør i AF Gruppen forteller at de ofte rekrutterer fra Fagskolen fordi studentene har en sammenheng i yrkesutdanningen sin.

– Vi er alltid med på Karrieredagen. Om det ikke ble noen konkrete avtaler der og da, fikk vi mange kontakter som vi prøver oss med utover høsten, sier Tuft.

BIM – «Bygningsinformasjonsmodellering» er et sentralt studium ved Kuben, med stor søkning fra studenter som vil lære metoden med å følge et bygg gjennom planlegging, bygging, drift og vedlikehold. Fagskolen tilbyr BIM-utdannelse innen anlegg og infrastruktur, installasjon og konstruksjon.

Fagskolen fremhever at BIM-studier er spesielt interessante for personer med motivasjon for digitale verktøy.

Fagbrev og fagskole er blant de mest ettertraktede utdanningene innen byggebransjen. 25 bedrifter hadde derfor stilt opp med stands i fojaeen på Kuben yrkesarena for å kapre studenter.
 

Blant selskapene som var til stede for å se etter gode kandidater var elektrogrossisten Elektroscandia Norge, og var naturlig nok, på utkikk etter elektro-spesialister.

– Alle som går klima og miljø, elektro, ja alt som har med elektronikk å gjøre er attraktive for oss, sier Corinna Petersen i Elektroscandia.

Mer kvalifisert enn fagarbeidere i Tyskland og Frankrike

Arvid Ellingsen i LO åpnet Karrieredagen som introduksjonstaler.

– I Norge utvikler vi stolte, innovative fagarbeidere. Når dere er ferdige her, er dere kvalifisert til å gjøre mer enn fagarbeidere i Tyskland og Frankrike, sa Ellingsen.

Han mener den norske modellen, der bransjene er med underveis, er helt avgjørende. At det heller ikke er forskjell på lønn for noen som har gått på fagskolen kontra en som har blitt ingeniør på universitetet, gjør samtidig at det blir mer attraktivt.

– BIM, som ble startet opp på fagskolene, er så attraktivt i arbeidsmarkedet at universitetene har begynt å tilby dette. Så attraktiv er kunnskapen fagskolen formidler, påpekte Ellingsen.

– Med andre ord: når studentene på Fagskolen Oslo er ferdige, vil bedriftene stå i kø for å få tak i dem, påpekte han.

Student fikk god kontakt med flere bedrifter

Eivind Lunde Steinfinsbø går det første året på bygglinjen ved Fagskolen i Oslo. Etter endt studium har han en plan om å ta et studie til, nemlig BIM-Konstruksjon.

– Dette vil jeg gjøre fordi byggebransjen er på god vei inn i digitalisering. Kompetansen man sitter igjen med etter både BIM og Bygg, er høyt ettertraktet, sier han.

På spørsmål om han fant spennende bedrifter å knytte seg til, svarer han:

– Ja, Jeg fant flere! Ettersom jeg ennå ikke vet helt hvilken retning jeg ønsker å gå etter endt studie, så er det litt vanskelig å søke på noe konkret, så langt fram i tid. Jeg ble uansett oppfordret til å sende åpne søknader, selv om jeg kun var førsteårsstudent.

Han sier at han følte bedriftene var interesserte, men det virket som om de allerede visste hva vi var gode for, når vi var ferdig utdannet.

– Kombinasjonen av bygg-linjen, sammen med flere års erfaring ute på byggeplass er også høyt ettertraktet! Min opplevelse var, at det var nettopp dette bedriftene var ute etter.

– Jeg føler at det vil være utallige muligheter i årene fremover! Det bygges nesten overalt, det er nok å se seg rundt her i Stor-Oslo. Dette skaper muligheter for jobber på flere plan!, sier en målbevisst student, Eivind Lunde Steinfinsbø.

Skanska er aktiv på Karrieredagen

Rolf Christian Kværnæs, regiondirektør i Skanska forteller at Fagskolen på Kuben er viktig for rekruttering til selskapet, og at de har god erfaring når de har vært med på tidligere arrangementer.

– Her er det studenter med ulik bakgrunn og arbeidserfaring, og vi er opptatt av å tenke bredt når vi rekrutterer, sier Kværnæs. Og legger til at å få folk fra Fagskolen er like aktuelt som ingeniører fra høyskoler.

Han selv har utdannelse fra fagskole, ved det som tidligere het Sofienberg Tekniske Fagskole, og Fagskolen i Oslo i 2008.

– Ved at vi stiller med stand der er viktig for å vise at Skanska er åpen for yngre mennesker med solid fagutdanning, en «branding» av navnet vårt. Men også å komme i direkte kontakt med studentene med tanke på rekruttering.

– Det jeg liker med skolen er at de lytter til innspillene vi i næringslivet kommer med, konkluderer Kværnæs.