Verden har behov for kjøling. Evnen til å kjøle ned spiller i det moderne samfunn en nøkkelrolle, på samme måte som oppvarming gjør. Næringsmiddelindustrien, helsevesenet og datasentre er bare tre eksempler på områder hvor kjøling er en avgjørende faktor, og hele sju prosent av det globale CO2-utslippet skyldes kjøling.

- Fjernkjøling har potensial til å løse den oppgaven, men det krever at vi blir mye bedre på å synliggjøre denne søsterteknologien til fjernvarme, og til å se den som en teknologi med et likeverdig potensial og med samme styrker. Det sa «policy- manageren» Ingo Wagner i Euroheat & Power, da han innledet en sesjon ved Euroheat & Powers konferanse i Glasgow i mai.

— Behovet er der, men hva gjør vi med det? Inntil videre ikke så mye annet enn å skrive et papir om fjernvarme og så tilføye «og kjøling, sa han med et skjevt smil, med et hint til EUs varme- og kjølestrategi, før han fortsatte::
- Vi sier hele tiden fjernvarme- og kjøling. Men det vi mener er fjernvarme, og så er det noen i en arbeidsgruppe som ser litt på det med kjøling. Det er på tide at vi gjør noe med det på ordentlig. Vi må mye mer ut og fortelle om problemene, og de mange miljøvennlige løsningene vi som sektor kan tilby.

Markant stigende behov
—Det globale behovet for kjøling er i markant vekst. Ulike studier peker på at det europeiske kjølebehovet vil stige med nesten 60 prosent frem mot 2030. Det fortalte spanske Susana López under konferansen. Hun deltar i det internasjonale Indigo-prosjektet, som er støttet med midler fra EUs Horizon-program. Indigo er et 3,5-årig forskningsprosjekt med ambisjon om å bli et ”moderne fjernkjølingsbibliotek”, i tillegg til å utvikle modeller og planleggingsverktøy på området.

- Fjernkjøling kan spille en rolle i å dekke det kraftig stigende behovet for kjøling på en bæredyktig måte, fordi fjernkjøling tilbyr en effektivitet, som er fem til ti ganger høyere enn stand-alone løsninger. Selv om fjernkjøling kun klarer å erobre en mindre del av markedet, vil det bety en dramatisk stigning i den globale fjernkjølingssektoren, fordi kjølebehovet kommer til å stige så markant. Fjernkjøling vil dermed bli en industri i kraftig vekst, sa hun.

-Overskuddskjøling ikke utnyttet
I Danmark har utnyttelsen av industriens overskuddsvarme blitt diskutert intenst de siste årene, men ved konferansens sesjon om fjernkjøling ble også den motsatte problematikk reist; manglende utnyttelse av overskuddskjøling.

Konkret handler det om de prosesser, som er forbundet med LNG – ”Liquified Natural Gas” ; naturgass i flytende form.

Naturgass gjøres i mange tilfeller flytende for at gassen kan transporteres med supertankere frem til stedet der den skal benyttes Det skjer ved at gassen kjøles ned til 162 minusgrader, så den blir flytende og blir deretter transportert fram til 111 LNG-terminaler verden over. Her gjenvarmes den og ledes inn på naturgassnettet, og i prosessen frigis store mengder kulde, som i dag kun sjelden utnyttes.

Her kunne det være store muligheter for å utnytte kulden via fjernkjølingsnettverk, eller ved for eksempel å plassere datasentre med store kjølebehov nær terminalene.
Det er ett av mange eksempler på at det er mange utviklingsmuligheter i fjernkjøling, skriver Dansk Fjernvarme på sine nettsider.

Kilde: Norsk fjernvarme