I sin avsluttende hovedoppgave i brannteknikk ved Høgskolen Stord/Haugesund har han sett på fagarbeideres fagkompetanse om passiv brannsikring.

I denne uken presenterte han sine resultater sammen med medstudent Joakim Sandvær på et brannseminar i Oslo.

- Dessverre begås det fremdeles til dels grove feil ved oppføring av bygg, og det er grunn til å sette fagarbeideres kompetanse om passiv brannsikring i søkelyset, sier Hollevik.

Vanskelig å oppdage feil
Passiv brannsikring er tiltak som har til formål å sikre rømning, sikre verdier, sikre innsats av brannmannskap og hindre brannspredning.

- En utfordring ved utføring av passiv brannsikring er at det kan være vanskelig å oppdage feil. Fordi de fleste tiltakene blir skjult inne i vegger og over himling. Det fører til at en må gjøre inngrep på bygget for å finne feilene, sier Hollevik.

Fokus på tømrerutdannelsen
Hollevik understreker at et stadig strengere regelverk skjerper kravene til fagarbeiderne. Sammen med sin medstudent Sandvær har Hollevik spesielt sett på utdannelsen for tømrere.

De har vurdert læreplaner fra utdanningsdirektoratet, lærebøker i videregående skole, gjort intervjuer med faglige ledere (videregående skoler og BYGGOPP) og gjennomført en spørreundersøkelse. Konklusjonen er klar:

- Kompetansebehovet innen passiv brannsikring er stort og har lav prioritet. Her kommer det klart fram at skoleverket ikke har noe kurs eller fag som går på brannsikkerhet. Det samme gjelder for firmaer.

Lærer lite om TEK 10
I dag er det i følge Utdanningsdirektoratet opp til de forskjellige skolene å velge de bøkene som egner seg best.

- Læreplanene fra utdanningsdirektoratet er for generelle, og det fører til at elever lærer lite om TEK10 og dets kapitler. Dette vekker bekymring da TEK10 ofte er grunnlaget for prosjekteringen av byggverk, sier Hollevik.

Han mener at TEK 10 bør være et sentralt tema for elevene allerede fra videregående opplæring.

Kompetansepakke
Hollevik og Sandvær har i sin hovedoppgave utformet en kompetansepakke rettet mot passiv brannsikring.

- Denne pakken vil være et brukervennlig, modulbasert kurs designet i MS Powerpoint. Kurset kan brukes både i videregående skole, til etterutdanning og som introduksjon til brannrelaterte fag ved høyere utdanning, sier Hollevik, som håper kompetansepakken skal bli en obligatorisk del av tømrerutdannelsen.

Kilde:ramboll.no