Hemsedal VVS har 11 ansatte og fulle ordrebøker langt fram i tid, takket være stor byggeaktivitet i regionen både av fritidshytter, leilighetsbygg og hoteller. Den lokale rørleggerbedriften er med i de fleste prosjektene, og er helt avhengig av innleie - i et antall av 10-25 til enhver tid. Et arbeidsforhold mange politikere og fagforeninger vil til livs, og flere har tatt til orde for et generelt forbud i landet.

Det får Albjerk bokstavelig talt til å se rødt.

Vanskelig å rekruttere
- Med vår beliggenhet er det ekstra vanskelig å få tak i faste ansatte. Vi befinner oss ikke i et nedslagsfelt hvor det er 10-15 år med jevn utbygging. Vi snakker i beste fall om prosjekter over 3-4 år, deretter kan det være stille i flere år. Derfor er vi avhengig av innleie for å kunne ta vår del av kaka når mulighetene er der.

- Jeg blir både oppgitt og redd på bransjens vegne når jeg ser at det nå rasles med sablene i politiske miljøer. Selv om det i første omgang er i Oslo de vil innleie til livs, kan fort smitte.

En god periode nå
Hemsedal VVS er inne i en aktiv periode nå, med mange pågående prosjekter og gode ordrereserver.

- Vi har nok oppdrag på mellom 80 og 100 hytter årlig for både private og profesjonelle utbyggere. Men den største aktiviteten skjer likevel på prosjektsiden, forteller Albjerk.

Av pågående prosjekter, viser blant annet til den storslåtte «Fjellandsbyen» som totalt vil få 300 leiligheter og en stor parkeringskjeller.

- Vi har fått oppdraget i parkeringskjelleren og begge de to første byggetrinnene, totalt 130 leiligheter. I tillegg har vi utbyggingen av leilighetskomplekset «Skigaarden», hvor det oppføres tre bygg samtidig som vil romme ca. 70 leiligheter. Her er prosjektet omtrent halvferdig. Og vi er også involvert i utbyggingen av 51 nye rom, spa- og konferanseavdeling og parkeringskjeller på Skarsnuten hotell.  

Men det stopper ikke der! I disse dager er det nemlig oppstart på leilighetsprosjektet «Fjellnest», hvor det skal bygges 70 boenheter fordelt på fem bygg. Også der har Hemsedal VVS sikret seg VVS-entreprisen.

- Nesten alle prosjektene inkluderer gulvvarme, i tillegg til sanitær sprinkling/tåkeanlegg osv. Vi blir ikke arbeidsledige med det første, for å si det slik. Men samtidig hadde vi ikke kunnet påtatt oss dette kun med egen bemanning.

Vil ikke bli fast ansatt
- Et viktig poeng i denne debatten, er at de fleste av de vi leier inn ikke ønsker å binde seg til oss, men er tilfredse med å være ansatt hos utleiebyrået og ta oppdrag der det trengs.

- Hadde det vært 3000 arbeidsledige håndverkere i dette landet, hadde jeg forstått resonnementet om innleienekt. Men realiteten er jo at det er underskudd på fagkompetansen, så dette henger ikke sammen for meg. Om jeg skal bemanne opp med fast ansatte i de mest hektiske periodene, må jeg permittere dem når oppdragene er utført. Er det slik de ønsker det?

- Et annet poeng er at det vil komme en rekke utenlandske firmaer inn på det norske markedet med egne folk, og som tar jobbene - i stedet at de norske bedriftene kan konkurrere om oppdragene og heller leie inn ved behov. At politikerne i det hele tatt tenker på et forbud, er for meg helt uforståelig. Blir det gjennomført, vil det være en katastrofe for bransjen vår, sier Albjerk.