Han sier til VVSforum at det er stadig større pågang av fagfolk som vil ha demonstrert kontrollsystem for brannspjeld. Vi leverer brannspjeld med kontrollsystem, og veileder brukere helt fra prosjekteringsfasen til ferdig igangkjørt anlegg. Dette er med på å øke brannsikkerheten i bygg betraktelig, hevder Bøe.

-Et godt røyk- og brannvern kan redde menneskeliv og begrense skaden på eiendom og løsøre til et absolutt minimum. Nå har vi lansert fremtidens brannspjeldstyring og får stor oppmerksomhet rundt dette, sier han.

Og da viser han til Micro Matics MicroSafe Brannspjeld, og som han påpeker har det anerkjente styringssystemet Safegard Global. Her benyttes bus teknologi mellom alle brannspjeld som gir mindre kabling og bedre fleksibilitet. Kontrollpanelet har touch skjerm med tydelige symboler og tekster, slik at en eventuell feil blir markert med rødt symbol og forklarende tekst med rom nummer, plassering og nødvendige tekniske data. 

-Med Safegard har man full kontroll både når det gjelder overvåking, funksjon, dokumentasjon og på hva som eventuelt skjer med alle brannspjeld i bygget ved brann, understreker han.

Pågangen for å se systemet kommer fra ingeniører i brannvesenet, driftspersonell, rådgivende ingeniører, entreprenører og konkurrenter. Alle vil ha demonstrert systemet. Vi opplever at ved å få se dette i praksis så blir man svært positiv.

-Vi får stadig flere tilbakemeldinger om at de vil gå for vår løsning på fremtidige prosjekter. Dette merket vi også under VVS-dagene, sier Bøe.

Bøe forteller at brannspjeld benyttes for å forhindre spredning av brann gjennom ventilasjonskanaler ved å stanse flammer, røyk og varme gasser.

-Spjeldene installeres der en ventilasjonskanal går gjennom to brannceller. Hvis temperaturen i kanalen når 72°C, lukkes spjeldet automatisk og hindrer spredning mellom branncellene i en garantert tidsperiode, sier han.

Og legger til at brannspjeldene også stenges på signal fra en røykdetektor eller byggets brannvarslingssystem.

-Alle våre brannspjeld er testet for brannmotstand. Brannmotstand indikerer hvor godt et bygningselement, i en bestemt tidsperiode, tåler brann og forhindrer at brannen sprer seg fra ett rom til et annet, sier Bøe.

Han forklarer brannmotstandtesten avgjør brannspjeldets oppførsel når det utsettes for visse temperatur- og trykkforhold som kan detekteres i en fullt utviklet brann. Produktenes brannegenskaper er testet og godkjent for bestemte kombinasjoner med vegg- og tetningsmaterialer.

-Følg derfor monteringsanvisningen nøye for å få en brannsikker montering, råder Torkild Bøe.

-Sertifisering av produkter og produksjon i henhold til EN 15650:2010 har som mål å CE-merke brannspjeld. CE-merket omfatter teknisk informasjon i form av deklarerte verdier for testede kriterier knyttet til motstand mot brann, holdbarhet og aerodynamisk ytelse. Alle brannspjeld fra Micro Matic er CE-merkede, og sertifisert i samsvar med (EU) nr. 305/2011.

-Vi har laget en fin brosjyre som omhandler brannspjeld og styring. Denne deler vi ut til alle som er interessert i dette temaet, avslutter Bøe ovenfor VVSforum.