VITO i Drammen har sitt utspring fra den tidligere kjente rørleggerbedriften Eide & Hauge i Oslo.
 
Vidar Lien er gründer og avdelingsleder prosjekt hos dagens VITO. Han har rørlegger bakgrunn og jobbet som prosjektleder og daglig leder før han valgte å etablere VITO sammen med tidligere kollegaer i Eide & Hauge. Vidar har etter mange år i bransjen opparbeidet seg et bredt kontaktnett, både på kundesiden og leverandørsiden. Vidar er kjent for sin kremmerånd, men også genuint opptatt av at VITO skal levere mer enn forventet på prosjektene vi er involvert i. Den siste jobben er vår beste referanse, sier Vidar.
 
Det første året omsatte selskapet for beskjedne fire millioner kroner og det var lite tilgang på nye jobber. Det ble derfor nødvendig å lage en analyse som viste skjæringspunktet for når vi var tomme for kapital.
 
Det ble jobbet knallhardt for å holde skuta flytende og flere nøkkelpersoner jobbet et halvt år uten lønn, samtidig som de gjorde noen grep for å komme bedre inn på markedet. Det resulterte i flere store kontrakter på rør og ventilasjon. Blant annet ved Eiker videregående skole, Galleberg skole, Solberg skole og Øren Skole og Kjøsterud skole.
 
- Etter det pekte det kun én vei – oppover, bemerker Lien.
 
I 2009 var omsetningen den beste noen sinne. Hele 92 millioner norske kroner ble bokført. Det kom en nedgang i forbindelse med finanskrisen, men VITO klarte å opprettholde et resultat på rundt 10 prosent i denne tiden.
 
Filosofien hos gründer Vidar Lien og daglig leder Jørn Rom er følgende: Penger skal ikke brukes før de er tjent og ligger i kassa. Kassakreditt og bruk av penger på forskudd er uaktuelt. VITO har nylig kjøpt 15 nye biler og har totalt 32 nye egen eide Toyota’er i bilparken.
 
VITO sitter i eget eid bygg sentralt på Gulskogen, som ble kjøpt i 2007 og som man de siste årene har nedbetalt mye av gjelden på. Bygget utgjør en ekstra sikkerhet for økonomien vår, sier Lien.
 
Det er innført det Vidar Lien kaller ”tilstedeværelsesbonus”.
Dette går ut på at man får en bonus pr. kvartal for ikke å ha fravær fra jobben. Det vil si at eneste gyldige fravær er ferie. Ved null fravær på et år, gir det
kr. 12.000,- ekstra inntekt i husholdningen, forteller Lien.
 
I tillegg har selskapet invitert de ansatte med ledsagere på flere utenlandsturer de siste årene. Et viktig sosialt tiltak, og man merker godt positiviteten blant ansatte etter slike turer, sier Jørn Rom.
 
- I tillegg betaler vi best blant de konkurrentene vi sammenlikner oss med i området, sier han. Vi ønsker flest mulig ansatte med svennebrev eller fagbrev og vi satser stort på lærlinger. Pr. dags dato har VITO 4 rørleggerlærlinger og 1 kjølemontørlærling. Utdannelse er viktig, og blir mer og mer etterspurt av våre oppdragsgivere, sier Rom.
 
Nå har VITO nettopp meldt seg inn i NRL.
 
- Vi har aldri hatt noe imot NRL, men fordi vi har vært kostnadsbevisste har vi ikke tatt utgiften. Vi ser at selskapet nå er blitt stort, og at NRL gjør mye bra for faget og rekruttering til vår bransje, da skal vi være med og ta ansvar, sier Vidar Lien.
 
VITO har 30 egne ansatte rørleggerne og leier inn ventilasjonsmontører og ekstra rørleggere ved behov. I tillegg har selskapet en serviceavdeling med 16 personer. Denne avdelingen har vokst kraftig siden den ble startet, og har nå serviceoppdrag i omtrent 1000 bygninger. Det er blant annet filterbytte i ventilasjonsanlegg, og VITO er ifølge Vidar Lien en av de største kundene hos Interfil.
 
I tillegg har VITO rammeavtaler med de fleste kommunene i Buskerud, pluss flere i Vestfold og Asker kommune.
 
- To viktige rammeavtaler er Sentralsykehuset i Vestfold som har institusjoner på 23 forskjellige steder i fylket og Undervisningsbygg i Oslo med 42 skoler i Groruddalen, sier Lien.
 
- Gode avtaler?
 
- Ja. Det dreier seg også om vår- og høstservice på ventilasjon og små prosjekt- jobber. I kjølvannet av det følger en del reparasjonsarbeid som, utføres når det er litt “rolig”.
 
Nylig har Drammensfirmaet skrevet kontrakt på Nesøya Skole i Asker. Dette er et stort prosjekt som vil gå ut 2014. Vårt nedslagsfelt har i alle år dreid seg om Buskerud, Akershus, Oslo og Vestfold. Vi har i tillegg utført oppdrag på blant annet Ål vgs, Fjellfoten Renseanlegg utenfor Lillestrøm og noen større ventilasjonsjobber rundt Mjøs kommunene.
 
- Vi har hatt en del oppdrag i Hamar og Gjøvik, og dette gir ringvirkninger så langt ut som Ål og Årnes, bemerker han.
 
Ordrereserven pr. april 2013 er på 110 millioner, så budsjettet for inneværende år er allerede innfridd sier Jørn Rom. Vidar skyter kjapt inn at da må budsjettet revideres!!
 
- Hvordan ser markedet ut fremover?
 
- Etter finanskrisen fikk vi to store prosjekter som gjorde at det løsnet og vi kom godt i gang. Nå er vi tilbake i normalt gjenge med normale priser. Vi takker nei til mange oppdrag fordi vi ser at de ikke vil gi oss nok.
 
-Osloavdelingen ble etablert i februar 2012 og har hatt en litt treg start. Målet er å sette opp et eget AS med egen organisasjon basert på hvordan hovedkontoret i Drammen er bygd opp. Akkurat nå jobber vi intenst med å finne en prosjektleder som kan fungere som daglig leder, men dette har vist seg ikke å være lett å finne, sier Lien. En slik person skal ha spesielle egenskaper utover det å utøve VVS faget. I tillegg er vi avhengige å ha gode rørlegger BAS’er som har anleggserfaring. Vi har stor tro på en modell som går ut på at sentrale personer i en organisasjon bør ha en eierandel, og dette har fungert godt i Drammen, forteller Vidar. For 2013 har Oslo-avdelingen hatt en pangstart med blant annet en rammeavtale med Undervisningsbygg for 42 skoler i Groruddalen. Målet vårt er at Oslo avd. vår skal omsette for kr. 50 mill. innen 2015.
 
I denne jakten bruker VITO mange kanaler og mye energi. For tiden gjør VITO et fremstøt ved å sette inn en stillingsannonse i Nordlys. Forhåpentligvis finnes det noen dyktige fagfolk, som er lei av å måke snø og ønsker å etablere seg med ny jobb i solfylte Drammen.
 
Resultatet av dette må bli en annen historie på VVSforum.
 
På selskapets hjemmeside kan vi lese, sitat:
VITO er en teknisk entreprenør som jobber innenfor ulike kontraktsformer. Vi har de nødvendige tverrfaglige ressursene, for å kunne utføre alt innen programmerte anbud, generalentrepriser og totalprosjekter. Foruten kapasitet til å utføre de fleste oppgaver innen våre fagområder, er koordinering av tjenestene alltid en viktig del av jobben. God dialog gjennom hele prosessen – både internt og eksternt – sikrer effektiv gjennomføring og et godt resultat.
VITO er engasjert av et vidt spekter av utbyggere til ulike prosjekter – fra mindre private til større offentlige. Uansett størrelse, blir alle kontrakter planlagt og gjennomført innenfor avtalte rammer – alltid i nært samarbeid med kunden.”