Clas Fischer utdannet seg til industrirørlegger hos NVS Industri i Sarpsborg, i litt voksen alder, det vil si da han var i midten av 20-årene.

Men så kom finanskrisen og han sto uten jobb, forteller han.
 
Det var da han ville bruke tiden til å ta bedre utdanning, og begynte på Teknisk fagskole, bygg- og anleggslinja i Sarpsborg.
 
-Her var det kun tre og betong, men vi fikk et prosjekt av Veidekke hvor oppgaven var 3D.
 
Hans første introduksjon til den digitale verden var ved hjelp av Google SketchUp, en gratisversjon som kan lastes ned fra nettet. Dette programmet brukte han i Veidekke-prosjektet, og ble hans grunnlag senere for å komme i gang med BIM.
 
-Jeg tegnet armeringstegninger, vegger etc. Fin erfaring, sier han.
 
Læreren ved fagskolen tipset ham om å søke på BIM-utdannelse ved Fagskolen i Oslo. Med hans bakgrunn var det naturlig å søke på BIM-installasjon, en av to muligheter der.
 
- Dette har jeg ikke angret på! Det er det flotteste året i mitt liv! Sterkt samhold i klassen og fine lærere, sier Clas til VVSforum.no.
 
Første halvåret han gikk på Fagskolen i Oslo følte han seg som en pioner. Det var en helt ny hverdag fra det å jobbe som industrirørlegger ute på anlegg.
 
- BIM er jo nytt, selv om bransjen lenge har tegnet i 3D. Byggebransjen er ikke helt BIM-klar ennå, selv om vi ser noen hel-BIM-prosjekter. De går mest i halv-BIM hvor det ikke ligger informasjon i ”tegningene”.  
 
-Har du hatt nytte av din yrkesutdanning som industrirørlegger på veien inn i BIM-verden?
 
-Ja, det vil jeg si. Jeg skjønner godt hva folk på byggeplassen ser etter og vil ha.
 
- I dag er du BIM-koordinator/prosjektingeniør ved Seksjon VVS-Energi hos Hjellnes Consult as i Oslo. Hvordan fikk du denne jobben?
 
-Jeg søkte aldri på verken denne eller andre jobber. Men en klassekammerat av meg nevnte at Hjellnes Consult i Oslo var på jakt etter flinke medarbeidere med bla. BIM kompetanse. Derfor tok jeg kontakt allerede tidlig på høsten i 2011 da jeg gikk på Oslo fagskole. Jeg spurte om jeg kunne få jobbe her i høstferien. Han som etter hvert ble sjefen min, Roar Smelhus, sa ja til dette. Jeg lærte mye i den ferien. Det samme gjentok seg i vinterferien og da fikk jeg være her halvannen uke ekstra som en del av studiene ved skolen.
 
Clas Fischer tilbrakte i løpet av skoleåret nærmere 6 uker hos Hjellnes Consult, inkludert 2 uker utplassering som en del av studiene.
 
-Dette syntes skolen var flott, bemerker han anerkjennende. Fordi han da fikk bruke AutoCad i praksis, og da mest i det som er en plug in, MagiCad.
 
-Så nå er du en racer på AutoCad?
 
- Det begynner å hjelpe, sier han med et smil. Og innrømmer at de som har jobbet med det noen år fortsatt har en annen fart.
 
- Hvor sterk er Hjellnes Consult på BIM?
 
-Vi er konkurransedyktig på BIM. Hjellnes Consult har blant annet BIM-et elektro- og byggdelen ved Østfoldsykehuset. Nå jobber vi på VVS- Energi med Fornebu S, som skal bli et kjøpesenter, kontorer og boliger. Dette skal bli verdens mest miljøvennlige kjøpesenter og skal Breeam-sertifieres. KLP er byggherre og Skanska er utførende.
 
- Vi har kunnskap og erfaring til å kjøre full-BIM-et prosjekter, fastslår han.
 
- Etterspørselen øker, særlig på store prosjekter. Store utbyggere ser at det på sikt er penger å tjene på full BIM. Derfor kjører Hjellnes Consult BIM-kurs og ansetter folk for å følge opp etterspørselen.
 
- Men på småbygg og rehabilitering er det foreløpig ikke så mye. Kanskje det kommer etter hvert, det gjør det nok.
 
- Du sto en periode uten jobb, og nå har du drømmeyrket. Det er skjedd mye for deg på kort tid. Og du har vært aktiv med å skape deg en fremtid…
 
- Ja, jeg var bevisst på å gi meg selv et bedre grunnlag da jeg ikke hadde jobb. Det nytter ikke å sitte og vente på mulighetene. Pågangsmot og vilje må til.
 
- Du behersker AutoCad godt, og nå er du i gang med Revit. Hva er hovedforskjellen?
 
- Revit har lenge vært rettet mot bygg, og bygg har hatt stor nytte av Revit. Men nå kommer Revit med plug ins for installasjonsfagene. Da blir dette programmet høyaktuelt å benytte for å BIMe rør, ventilasjon etc. Og Revit er like spennende som AutoCad, men litt annerledes å jobbe med. Nå er jeg i ”forskningsfasen” og lærer mye.
 
- Jeg trives veldig godt her hos Hjellnes Consult, får god oppfølging i trivelig miljø. Det meste av jobbingen er med ventilasjon. Ventilasjon tar jo mer plass enn rør, og her ligger utfordringen! Avslutter Clas Fischer ovenfor VVSforum.

Søknadsfrist for opptak til høsten er 15. april 2013. Les mer på Fagskolen i Oslo

Les også: Vil ha flere VVS-ungdommer som BIM-studenter