Fredag skrev VVS_Forum om treghetn i boligbyggingen i Oslo og kommunens skryt av å ha 22 000 ledige tomter. Sjefene som sitter på noen av Oslos største tomtereserver skylder på kommunen når de skal forklare hvorfor de ikke får opp farten på boligbyggingen.

- Veldig mange av de ferdigregulerte tomtene er i et par store prosjekter der det er begrenset hvor raskt en kan bygge. Derfor gir ikke disse store prosjektene umiddelbar uttelling i byggetakten, sier Obos-sjef Martin Mæland til E24 på lørdag.

Obos-konsernet eier alene, eller sammen med andre, tomter som kan gi rundt 10.000 boliger, viser årsrapporten for 2011.

Obos-sjefen avviser at de spekulerer i å bygge sakte for å bidra til at boligprisene stiger raskere.

- Å kjøpe tomter er dyrt. Når vi først har lånt penger for å kjøpe en tomt, har vi interesse i å få bebygget den så raskt som mulig, for vi må betale renter på lånet frem til boligene er ferdige, sier Mæland.

Argumentet deles av administrerende direktør i Selvaag Bolig, Baard Schumann.

- Det er bare sprøyt. En boom i markedet er ikke nødvendigvis vår beste tid. Da stiger entreprenørkostnadene, og det presser prisene ytterligere. Vi vil ha en boligprisutvikling på rundt 3-4 prosent, sier han til E24.

- Det verste for utbyggere er et jojo-marked, så vi ønsker et jevnt og fint marked med forutsigbarhet, sier Schumann.

Selv om mange tomter er regulerte til boligformål må byggesøknadene også behandles, og da er det mange detaljer som må på plass før spaden kan settes i jorden.

- Av og til syns vi at kommunen har synspunkter på ting de ikke hadde trengt å regulere. Om vi får ha verandaer ut mot gaten, svalgang, utformingen av rekkverker på verandaer og hvordan takene ser ut er eksempler på ting det kan ta lang tid å få godkjent, sier Mæland.

Han forteller at han blant annet har byggeklare tomter på Ensjø, men at diskusjoner om utformingen av bygget gjør at det fortsatt ikke har kommet i gang.

- Alle reglene er velmente. Men de gjør det dyrere å bygge og gjør at det tar lengre tid å komme i gang med å bygge.

- Boligbygging er svært risikofylt. Om en bygger et prosjekt der noen titalls prosent ikke blir solgt før ferdigstillelse kan vi bli sittende og blø renter. Derfor kan ikke de store prosjektene bygges raskere enn markedet klarer å ta unna, sier Mæland.