- Vi er avhengig av at Regjeringen kommer opp med konkrete virkemidler utover det som beskrevet i selve klimameldingen, hvis målsetningen skal nås, påpeker NOVAP.

Klimameldingen har størst betydning for varmepumpebransjen i forhold til utfasing av oljefyring og tidsplan for innfasing av nye byggeforskrifter.
Når ikke målsetningene

- Regjeringen skriver at den skal fase ut bruke av oljekjeler i husholdningen og i grunnlast frem mot 2020. Dette kan vi tolke slik at man ser for seg at man fortsatt skal kunne bruke olje eller gass som spisslast i store bygg og fjernvarmeanlegg. Regjeringen skriver også at den gar sikte på å utvide forbudet mot å installere oljekjel til å gjelde alle eksisterende bygg. Regjeringen foreslår ingen økning i avgiften på fyringsolje i klimameldingen. Med dagens virkemidler vil man ikke nå målsetningene, mener NOVAP.

NOVAP er av den formening at Husbanken bør gi klimalån som gjør at man kan fullfinansiere investeringene og at tilskuddene fra Enova bør økes fra dagens nivå på 10 000 kroner. Det bør opprettes et felles søknadsskjema og felles saksbehandling. NOVAP mener ellers at avgiften på fyringsolje bør frem mot 2020 økes gradvis, slik at den i 202 er på samme nivå som i Sverige. Svenskene er så å si ferdig med utfasingen av oljefyring.

Passivhusnivå
Når det gjelder nye byggtekniske forskrifter har NOVAP denne kommentaren:
- Det viktigste for varmepumpebransjen er formuleringen om at man skal ha passivhusnivå og ikke passivhusstandard. Passivhusnivå kan man oppnågjennom dagens krav til vinduer og veggtykkelse i kombinasjon med effektiv varmepumpe som dekker tappevann og romoppvarming. Det er svært viktig for varmepumpebransjen at myndighetene ved neste revisjon av tekniske forskrifter benytter tilført energi som målemetode. Da oppnår man nemlig også det mange har etterlyst ved at man får til en samordning av kravene i teknisk forskrift og energimerking av bygninger.