Prosjektet er gjennomført på beskjedne 8 måneder(fra mai til desember). Byggherre, entreprenører og leverandører kan se tilbake på et krevende og komplisert men svært vellykket prosjekt.

Investeringene i det nye nasjonale hovedanlegget for hvitt kjøtt samt tilpassing av det eksisterende produksjonsanlegget har kostet i underkant av 700 millioner kroner. Den viktige rørjobben til nærmere 60 millioner kroner er utført med glans av Askim & Mysen Rør AS. De har hatt opptil 50 fagfolk i sving på anlegget og produsert for 250.000 kroner hver dag. I en rekordmåned ble det produsert for imponerende 13 millioner kroner på en enkelt måned.

Enorme dimensjoner
Det er blant annet lagt 41.500 meter rør og tilkoblet 74 komplette vaskestasjoner med sentralanlegg for såpe og desinfeksjonsmidler, Clean In Place-løsning (CIP), et avansert vakuumtransportanlegg - og det er konstruert og montert en varmtvannsbereder med seks meters diameter som rommer 257.000 liter. På grunn av strenge hygienekrav er nesten alt produsert i syrefast stål.
- Dette er helt klart den største jobben vi har gjort på så kort tid. Innsatsen har vært formidabel i alle ledd, og vi er glade for at vi kunne ta en så stor kontrakt lokalt og gjennomføre den i henhold til planen, forteller daglig leder Tollef Berger.

Saken fortsetter under bildet:

Prosjektlederassistent Urban Dahl, Prosjektleder anlegg Esa Lilja og bas Elvar Gestsson er blant mannskapet til Askim & Mysen Rør AS som har gjennomført et maratonprosjekt uten like. (Foto: Jan H. Kalvik)

Leverer gode resultater
Fabrikkdirektør Kai Fjeld, Nortura Hærland, er med rette stolt over den nye fabrikken for hvitt kjøtt. Når produksjonen er i full sving vil 600 medarbeidere sørge for sunn og velsmakende mat til store deler av den norske befolkningen. Konkurransekraften er styrket, noe Fjeld understreker er meget viktig siden Nordmenn aldri har betalt mindre for maten enn akkurat nå.
- Vi har investert totalt 1 milliard kroner de siste fem årene, inkludert et stort automatisert sentrallager og det separate Norfersk-anlegget for finstykking av rødt kjøtt. Vi legger vekt på å bygge opp en fabrikk med både enestående kvalitet og effektivitet. Vi har flinke medarbeidere med høy kompetanse og sterk vilje til å lykkes. Et eksempel på dette er at vi leverte 13 prosent over budsjett selv under den hektiske anleggsperioden, forteller Fjeld.

Miljø og bærekraft
Nortura Hærland er storforbruker av både energi og vann. Miljø og bærekraftig utvikling står i fokus. For å utnytte ressursene optimalt er det investert store beløp i energiøkonomisering.
- Overskuddsenergi fra kjøleanlegget kjøres gjennom to varmepumper og oppmagasineres i den gigantiske varmtvannstanken.  Fabrikken er avhengig av nærmere 2.000 kubikk vann i døgnet for å holde det gående, det aller meste brukes til full nedvasking av produksjonsanlegget om natten. Dette tilsvarer 55 prosent av det totale vannforbruket i Eidsberg kommune, forteller fabrikkdirektør Fjeld.

Lønnsom Enova-støtte
- Det store varmegjenvinningsprosjektet er gjennomført takket være betydelig støtte fra Enova. De bidro med 10 millioner kroner, noe som medfører at vi sparer hele 12 mill kWt/år, forteller Fjeld.
Det betyr i praksis seks millioner kroner i lavere driftsutgifter. Minst like viktig er den kraftige reduksjonen av miljøpåvirkningen og et betydelig lavere press på det kommunale vannledningsnettet.

Saken fortsetter under bildet:

Det er enorme dimensjoner over både bygg og maskiner på Nortura Hærlands nye fabrikk. (Foto: Jan H. Kalvik)

En moderne medspiller
Askim & Mysen Rør AS har bidratt med langt mer enn ”bare rør”. En moderne rørleggerbedrift som dette er en viktig medspiller for byggherren og bidrar på flere felt slik at resultatet blir effektivt, energiøkonomisk riktig og lønnsomt i drift for Nortura Hærland. For å oppnå dette er faglig kompetanse og kvalitet i utførelsen en selvfølge. Fabrikkdirektør Kai Fjeld forteller at han er imponert over jobben som er gjort.

•  Vakuumanlegg i syrefast stål for både mat og avfall rundt i hele fabrikken.
•  Høytrykks dampanlegg inkludert 1.500 kW elektro dampkjele til oppvarming og produksjon.
•  Kaldt og varmtvannssystemer.
•  Varmtvannstank på 257.000 liter, plassbygget utvendig.
•  Avløpssystemer og takvannsystemer.
•  Gulvvarme og snøsmelteanlegg.
•  Kjøling av ventilasjon.
•  Gassopplegg for Co2, Nitrogen,O2 og flytende Co2.
•  Trykkluftanlegg.
•  Rengjøring, desinfeksjon og vaskeanlegg 25 bar.
•  Sprinkleranlegg i hele bygget i syrefast stål.
•  Sanitærutstyr, vaskerenner og tilkobling til 74 vaskestasjoner.
•  Isoleringsarbeider og mantling av rør.

- Vi er svært fornøyd med at vi fikk denne jobben i konkurranse med noen av landets største og beste aktører. Vi ble utvist stor tillit, oppdragsgiveren har vært krevende og oppdraget komplisert, men samarbeidet har vært bra. Det er slikt vi vokser på og lærer av. Våre folk har kvittert med å legge seg ekstra i selen for å gjøre Nortura Hærland fornøyd med både innsats og resultater, forteller driftsleder Ingar Heer hos Askim & Mysen Rør AS.