Den nye varmepumpen Arotherm plus VWL 75/6 230V til Vaillant leverer både vannbåren varme og bruksvann på 70 grader uten ekstra bereder. – Dette er en modell vi har ventet på, den har meget god ytelse, leverer alt av varmtvannet man trenger, samt har et lavt lydnivå. I tillegg benytter den et fremtidsrettet og miljøvennlig kjølemedium som gir høye turtemperaturer, helt opptil 75°C, sier Lars Olsen i rørleggerbedriften Kolås Eftf. AS.

Rørleggerbedriften fra Halden som også er medlem av Bademiljø-kjeden, har spesialisert seg på varmepumper, helt siden slutten 1990-tallet.

Nylig leverte de den nye varmepumpemodellen fra Vaillant i et gammelt ærverdig hus i Halden.

- Tiden var moden for å isolere, oppgradere og spare energi. Resultatet er at komforten har steget til nye høyder og strømutgiftene er senket. En viktig egenskap ved varmepumpa er at den er effektiv ved lave temperaturer og leverer tappevann direkte, forteller Lars Knobel Thowsen, som sammen med sin samboer og barn på 9 mnd. og 4 år bor i det ærverdige huset i Halden.

Saken fortsetter under bildet:

Lars Knobel Thowsen har oppnådd både bedre bokomfort og redusert strømutgiftene betraktelig[/caption]

Etter å ha bodd syv år i det gamle ærverdige huset er det gjennomført oppussing, isolering, bygging av vannbåren varme og installasjon av en moderne luft-vann varmepumpe. Etter få måneder har man ikke bare senket strømutgiftene, tiltaket har gitt for bedre bo-komfort, og familien er dermed godt forspent for framtidens behov.

- Vi har brukt tid på å «bo oss inn» og bli kjent med husets egenart, og vi har lenge hatt ønsker om bygningsmessige grep. Å få til god varmekomfort betydde også at vi var nødt til å gjøre bygningsmessige endringer. Vannbåren varme krevde at vi gjorde om gulvene, men vi kunne hente gevinst ved å isolere mellom bjelkene. Med stadig nye framskritt innen varmepumper følte vi også her at tiden var moden. Vi har tenkt oss godt om, sier Knobel Thowsen.

Halvert regning
Som i mange eldre hus var oppvarmingen basert på vedfyring. Ved siden av panelovner og oljeovner, samt en luft-luft varmepumpe var det de fem vedovnene i stuene som holdt huset varmt gjennom de siste seks vintrene. Etterhvert ønsket familien seg en større oppgradering, med særlig fokus på energisparing og isolasjon. Etter flere år med tankearbeid og undersøkelser gikk man for en ny type luft-til-vann varmepumpe med helt spesielle egenskaper.
- Motivasjonen for å investere i varmepumpe var først og fremst komfort, det kunne bli skikkelig kaldt om vinteren. Vi ble også fristet av det faktum at denne varmepumpa også kan levere varmtvann. Dermed regnet vi med å hente inn en del på strømregninga, som med årene har begynt å bli ganske stor. Med barn i huset regner vi med at dette behovet vil komme til å øke med årene, det er samtidig gledelig å se at allerede etter er par tre måneder er strømregninga halvert, sier Thowsen.

Luft-luft
Tanken om å satse på en ny type varmepumpe begynte egentlig med at man vurderte å bytte en luft/luft varmepumpe som man har hatt i stua.
- Vi ønsket oss en type som varmet bedre og mer effektivt. I denne sammenheng var vi inne på tanken å installere en luft/vann varmepumpe og sette opp radiatorer i første etasje, forteller Thowsen.
Etter hvert kom man imidlertid fram til at det var trekken fra gulvet man først og fremst måtte gjøre noe med.
- Vi endte derfor opp med først å gjøre en større renovering av 1. etasje, der vi rettet opp gulvene, skiftet ut leire mellom bjelkene med isolasjon og la samtidig vannbåren varme i gulvene i tre av stuene. Vi tok kjøkkenet i samme slengen, samt at vi gjorde noen endringer av planløsningen vi hadde tenkt på en god stund. Så la vi opp rør til 2. etasje i et skap og tok like godt det også. Så nå er det kun varmekabler på badet som er strøm. Dermed gjenstår bare en stue og hall/entre som vi tenker å ta om et par år, forteller Thowsen.

Ny type varmepumpe
Da man skulle velge VVS installatør og tømrerfirma trengte man ikke gå langt. Lars driver sjøl i byggebransjen og tegner for utbyggere, og hadde et godt innrykk av rørleggerbedriften Kolås Eftf. AS, som har levert alt utstyret og utført jobben med VVS.

- Kolås er kjent for godt håndtverk. Jeg visste også at Lars Olsen hadde mye kunnskap om varmepumper. Han anbefalte oss å vente litt, for å kunne få den nye modellen fra Vaillant. Den skulle være mer effektiv og mer stille enn den forrige modellen, forteller Lars, som etter bare noen måneders drift har sett at valgene må ha vært rett. Varmepumpa fra Vaillant leverer både vannbåren varme og bruksvann på 70 grader uten ekstra bereder. Utedelen ble plassert under verandatrappa, rett på utsiden av grunnmuren, mens innedelen står i kjelleren.

Saken fortsetter under bildet:

Lars Olsen hos rørlegger Kolås og kunde Lars Knobel Thowsen konstaterer at alt fungerer slik det skal[/caption]

- Vi har strøm fra Hafslund og her kan jeg se strømforbruket måned for måned og kan sammenligne med årene før. Investeringen i VVS-delen kom på noe over 200 000,- så det er relativt langsiktig investering, men vi ser måned for måned at vi kommer til å spare en del, forteller Thowsen.

Enkel og effektiv
Grunnen til at Lars Olsen anbefalte modellen var ytelsen, at den leverer alt av varmtvannet man trenger, samt lavt lydnivå. Et fremtidsrettet og miljøvennlig kjølemedium gir høye turtemperaturer, opptil 75°C, som gjør at varmepumpen egner seg godt til hus som blir oppvarmet med radiatorer.
- Vi snakker om en Arotherm Plus VWL 75/6 230V 1fas med unitower, en modell som preges av gjennomtenkt og enkel montasje. Det er mange ulike valg man kan gjøre.  Varmepumpen veksler mellom å levere varmtvann til tappevann og boligvarmen gjennom en tre-veis ventil. For å få færrest mulig start og stopp har vi installert en buffertank på 100 liter som varmepumpa jobber mot, som gulvvarmen henter energi fra. Her vil ventilen kompensere automatisk for temperaturen på buffertanken, forteller Olsen.

Systemet kan programmeres til å jobbe i ulike modus og levere ulike temperaturer på både varmtvann og til oppvarming. Man gjør egne valg på komfort kontra energibruk.

- Jo lavere temperaturer man legger seg på, desto mer effektiv kan varmepumpa jobbe, og mindre strøm vil den bruke, jeg vil si den er totalt fleksibel, forklarer Olsen.

Saken fortsetter under bildet:

Lars Olsen hos rørlegger Kolås med utedelen til Arotherm luft-til-vann varmepumpe fra Vaillant.[/caption]

Enkel styring
Lars fremhever for egen del at alle produkter fra Vaillant har samme styring slik at man blir godt kjent med disse. Styringen er delt opp i et servicepanel og et styrepanel for forbruker hvor man på sistnevnte enkelt styrer varme, leser av besparelse osv.
- Dette synes vi fungerer fint. Styrepanel for forbruker kan plasseres i andre rom hvis ønskelig. Enkel app styring er også mulig hvor man styrer temperaturer og leser besparelser osv. App styring muliggjør også at eksterne rådgivere kan logge seg på ved driftsforstyrrelser, det gir sikkerhet for både forbruker og oss, forteller Lars.

Å finne rett modell er også enkelt med de nye løsningene. Man velger etter energibehov størrelse på utedelen, innvendig kan man velge mellom ulike løsninger på varmevekslersiden, (1)enten som komplett innemodul med varmtvannstank, (2) kun en hydraulisk stasjon med vekselsventil, ekspansjonstank samt el.kolbe, eller (3) utedel med kun styrepanel og tilkoblingsmuligheter for styring av eksterne kolber osv.

- Alle løsninger leveres med ferdig vekslerpakke slik at man kan frostsikre mellom ute/inne i tilfelle driftsstans. Når det leveres komplett løsning brukes glykol. Valgmulighetene gir stor fleksibilitet slik at varmepumpe kan monteres inn i de fleste systemer, sier Lars Olsen hos rørlegger Kolås.