- Det er de høyeste prisøkningene i min tid, sier Divisjonsdirektør i Ahlsell, John Thomas Blandhoel til VVSforum. 

Blandhoel har jobbet i Ahlsell i 11 år. 1. juli skal prisene ytterligere opp.  

- Prisøkningen vil variere stort, men produkter med stort innhold av blant annet stål har steget mye i pris. Så langt er det uoversiktlig og så lenge vi har krig i Europa vil det skape utfordringer både med tanke på pris og varetilgjengelighet.  Fordelen med Ahlsell som grossist er vårt brede sortiment: Skulle vi gå tomme for et produkt, har vi som oftest et alternativ på lager. Jeg vet ikke om prisene skal mer opp på sikt, legger han til.

Byggeaktiviteten skal ned

På spørsmål fra vvsforum.no om hvordan Ahlsell ser på markedet fremover, svarer Blandhoel:

- Mange er nok avventende nå og det er vanskelig å se for langt inn i glasskulen, men som oftest går det bra for Norge.  Det er knyttet mer spenning til større prosjekter, men håper ROT- markedet kan kompensere selv med økte priser.  Jeg velger å ha trua på at framtiden snart vil normalisere seg, og at alt blir bra, sier Blandhoel.

25. mai arrangerte Statsbygg et seminar på Deichmanns nye hovedbibliotek i Bjørvika i Oslo. Her diskuterte analytikere og direktører utfordringer den store prisveksten skaper for byggenæringen. 

Administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen, konkluderte med at byggeaktiviteten vil gå ned i privat og offentlig sektor på kort til mellomlang sikt. 

Byggenæringen omsetter for 1100 milliarker kroner årlig, og har om lag 36 000 ansatte. Ingen vet om dette er forbigående situasjon eller om det blir langvarig, sa Nikolaisen. 

- Vi er inne i en veldig krevende tid med mangel på arbeidskraft, prisvekst på materialer på opp mot 60 prosent og logistikkproblemer. Dette kan få dramatiske konsekvenser for næringen og pågående prosjekter. Økte kostnader må håndteres, og mange leverandører, særlig mindre, sliter med marginer og sikkerhet for tap. Det er også krevende å vite hva en skal prise inn i fremtidige prosjekter. Det er en krevende og uoversiktlig tid, sa Nikolaisen.

Ikke bekymret for framtiden

Direktør hos Rambøll Management Consulting, Morten Skodbo, fortalte at de hadde gjennomført en spørreundersøkelse gjennom Entreprenørforeningen for å vite mer om hvor skoen trykker. Skodbo understreket at en bråstopp i byggenæringen vil få store samfunnsøkonomiske konsekvenser.

- Vi er inne i den perfekte storm, men samtidig er vi flinke til å håndtere situasjoner. Mange bedriftsledere jeg har snakket med sier at flere prøver å komme seg ut av fastlåste og tidlig inngåtte kontrakter, og flere mener at en må dele risikoen og jobbe mer på tvers i tiden som kommer. Det er delte meninger om framtiden, men enkelte mener at det vil stoppe opp, fortalte han. 

Bademiljø Oslo Bad har levert bad i alle prisklasser siden 2010. Murmester og daglig leder Bjørn-Åge Røsand, er ikke bekymret for framtiden. 

- Vi har masse jobb, og det ser ikke ut til at folk skal slutte å pusse opp. Heldigvis, sier den alltid blide bedriftslederen til vvsforum.no.