- Vi som har vært i bransjen en stund, har vært gjennom dette før. Når det er blitt så dyrt å bygge at utbyggerne legger prosjektene til side, blir det før eller senere mindre å gjøre for entreprenørene. Denne tendensen ser vi nå. Om ett års tid vil vi sannsynligvis se helt andre byggepriser enn vi har i dag.

 

Sammenligner med jappetiden
- Fra toppen av eiendomsboomen i 1987 falt byggekostnadene 35 til 40 prosent. Når etterspørselen synker, kommer byggeprisene etter.
- Mener du byggeprisene vil falle 40 prosent?
- Vi kan gjerne få en gjentakelse av det som skjedde på begynnelsen av 1990-tallet. Jeg tror på 30 prosent nedgang i prisene. Prisene vil holde seg ut året, men så kommer nedgangen, sier KLP-sjefen.

 

- Ikke lønnsomt å bygge
Han er blant de som har lagt prosjekter til side, fordi prosjektene ikke lar seg regne hjem.

- Vi har noen utleiebygg innenfor bolig, som vi kjøpte for en del år tilbake. Disse byggene har gitt veldig bra avkastning. Ikke nødvendigvis fordi det har vært så mye å tjene på selve utleien, men fordi byggene ble kjøpt på et tidspunkt da prisene var helt annerledes enn nå. I dag er det ikke snakk om å regne hjem boligprosjekter for utleie. Det er rett og slett ikke mulig, sier Steinar Manengen.
 

Kilde: Estatemedia.