-Som en konsekvens av svakt salg mot slutten av fjoråret og starten av 2014, ser vi at igangsettingen fremdeles henger etter fjoråret. November alene har riktignok en vekst på 10 prosent fra november i fjor, men den samlede igangsettingen hittil i år ligger 13 prosent bak 2013, sa Per Jæger i Boligprodusentenes forening da han la frem foreningens rapport om situasjonen i boligbyggingen her til lands.
 
-Samlet akkumulert salg av boliger etter 11 måneder av 2014 viser en nedgang på 5,1 prosent mot samme periode i 2013. Etter oktober var avstanden til fjoråret på minus 8,5 prosent. Salgsnivået i november alene viser en vekst på 38 prosent mot november i fjor, sa han.
 
-Vi ser en positiv salgsvekst for alle boligtyper, men leilighetssalget viser en sterk utvikling etter en svak start på året. Som en konsekvens av svakt salg mot slutten av fjoråret og starten av 2014, ser vi at igangsettingen fremdeles henger etter fjoråret.
 
Han påpekte at svikten i igangsetting for leilighetsbygg er den klart viktigste årsaken til den svake utviklingen og hittil i år er nedgangen målt mot fjoråret på 22 prosent. Eneboligsegmentet holder en langt mer stabil tendens med en samlet nedgang på 6 prosent hittil i år.

 
-Vi ser en svakt stigende tendens på forventningsindikatoren til aktørene på 3 måneders basis, mens på 12 måneders basis viser utviklingen en stabilisering på et forholdsvis høyt nivå. Det er vesentlig å poengtere at begge indikatorene ligger på et vesentlig høyere nivå enn for 12 måneder siden.

Han påpekte at garantiregler stopper boligbyggingen, og viste en tabell på konsekvensene av dette, slik:


-35 prosent av våre medlemmer har erfart vanskeligheter med å stille garanti i henhold til Bustadoppføringslova, påpekte han og la til at 60 prosent forventer at det vil bli vanskelig å stille garanti i fremtiden.

Deretter etterlyste han en forsikringsordning som må erstatte selvskyldnergarantien.


-Det må lages en forsikringsordning som ivaretar forbrukerne på samme måte som i dag. Bedriften betaler da en forsikringspremie som ses på som en kostnad og krever ikke kontrasikkerhet. Bedriftene vil dermed frigjøre kapital som kan investeres i nye boligprosjekter, sa Jæger i sitt innlegg.

-Med dagens boligbygging vil vi i år igangsette i underkant av 25.000 nye boliger. De største utfordringene ligger i pressområdene rundt de store byene, men aller størst er utfordringene fortsatt i Oslo, Akershus, Østfold og Buskerud, sier han.

I for eksempel Oslo trengs over 6.000 boliger i året frem til 2020, mens årstakten i boligbyggingen per november 2014 er på drøyt 2.000 — altså er underskuddet på ca. 4.000 boliger per år.

-Det bygges 8.000 færre boliger i Oslo-regionen enn våre beregninger viser. Boligprisene vil eksplodere hvis ikke vi får opp farten på byggingen her, sa Jæger.

Og kom med følgnde klare tale: - Boligprisene vil eksplodere hvis ikke får fart på byggingen!

-Vi trenger 700.000 boliger frem mot 2040. Da må vi bygge ut boliger tilsvarende Fredrikstads størrelse hvert eneste år. Det er fordi vi har en kraftig befolkningsvekst i Norge og en urbanisering ved at stadig flere vil bo i byområdene, sa NHOs Skogen Lund til NRK i etterkant. Og hun etterlyste at planlegging av boligbygging og areal i større grad gjøres sammen med utbygging av kritisk infrastruktur som tog og veier.

-Arbeidsgiverorganisasjonen vil ha regjeringen til å jobbe hardere med forenklingstiltak for å få fart på boligbyggingen.

-Man må planlegge smart når man bygger ut kollektivtransport. Det må settes av områder til skoler og boliger slik at man kan bo nære transportmulighetene. Man må også gjøre det enklere å bygge boliger, med færre krav, uttalte Kristin Skogen Lund.

NHO anslår nå en reduksjon i oljeinvesteringene på i overkant av 10 prosent i 2015. Deretter anslås det at de samlede investeringene vil ligge på om lag 200 milliarder i året målt i faste priser – som er høyt i historisk sammen­heng.

- Usikkerheten i anslagene er knyttet til utviklingen i oljeprisen. Med svært lav oljepris kan norsk økonomi bli trukket dypere ned i en lavkonjunktur, sier avdelingsdirektør i NHO, Dag Aarnes.

NHOs medlemsbedrifter venter lavere aktivitet de nærmeste kvartalene. 2015 kan derfor bli et år med den laveste veksten siden finanskrisen. Det gjelder de fleste industribransjer. Mest negativ for 2015 er petroleumsrettede bedrifter.

Last ned hele rapporten fra Boligprodusentenes Forening her…