- Når man først har innført dette direktivet, så velger de å gjøre det halvveis. Vi synes det er veldig uheldig at dette direktivet ikke håndheves og at det ikke settes mer makt bak, sier Einar Wilhelmsen til Estatenyheter.

Norconsult har på vegne av NVE gjennomført et tilsyn med energimerkeordningen. Resultatet er skuffende. 60 av 92 kontrollerte eiendommer har fått varsel om tvangsmulkt på grunn av manglende energiattest.

- Det vitner om at ordningen har fått alt for lite fokus. Det er slurvete, sier Wilhelmsen videre

Han mener at energimerkeordningen ville vært et nyttig verktøy, dersom de som er pliktige til å merke byggene sine faktisk gjorde det.
- Det kunne, dersom ordningen ble tatt på alvor, vært et godt og funksjonelt virkemiddel. Men når det ikke håndheves så er det heller ingen som gidder å følge det opp, sier Wilhelmsen.

Lettere å være bevisst
Han mener at ordningen spesielt ville vært positiv for leietakerne. En velfungerende energimerkeordning ville gjort det enklere for dem å være bevisste i forhold til miljø og energi.

- De kunne da definert i sine leiesøk at de bare var interessert i bygg med karakteren B. I dag er ikke det mulig, fordi det er så få som har merket eiendommene sine, sier Wilhelmsen.

Han påpeker imidlertid at deres inntrykk er at de store og seriøse aktørene har tatt ordningen på alvor.

- Vi ser også at de bruker det strategisk. Mange ønsker å ha flest mulig bygg med god energikarakter og at de derfor kvitter seg med de byggene som har dårlig karakter, sier Wilhelmsen til Estatenyheter.