- Det vi har erfart med bygget Kanalsletta er at Breeam Nor må tidlig inn, gjerne før klargjøring av tomt og før selve prosjekteringen starter. Først da kan man klare høy karakter, fastslår Morten Johannessen.

Morten Johannessen påpeker at Breeam Nor fremmer bevisste valg og legger stor vekt på tidlig og omfattende prosjektering, hvor Breeam Nor-kravene tas inn.
Vanskelig i ettertid

- Det har vist seg å være vanskelig å komme i ettertid og skulle dokumentere arbeid gjort i en tidlig fase, hvis det ikke er laget relevant dokumentasjon på dette underveis. På Kanalsletta kom vi i gang med Breeam sent i prosjektet. Faktisk var annen etasje i bygget allerede støpt. Dette gjorde at vi gikk glipp av en del poeng vi kunne fått ganske billig, hvis arbeidet med Breeam hadde startet i en tidlig fase. Mange av løsningene for bygget var allerede valgt før Breeam Nor var et trema i prosjektet.

- Hva annet preger arbeidet med Breeam Nor?
- Arbeidet med Breeam Nor er noe helt nytt for alle parter, både for byggherrer, entreprenører, underentreprenører og leverandører er dette nytt. Dette medfører en del ekstra tid for å lære seg hva man skal levere og krevere av leverandører. Det gjelder både kvalitet og dokumentasjon. Arbeidet vil helt klart bli lettere etter hvert, for da vet partene hva som kreves av dem, sier Morten Johannessen hos Kruse Smith.

Høyere produktivitet
På Kanalsletta, som har fått Miljøvernpris av Sola kommune, valgte man å satse ganske hardt på oppfølging av «Rent Tørt Bygg». Å bygge etter «Rent Tørt Bygg» er ikke noe nytt som Breeam Nor har tatt med seg, men kravet til dokumentasjon og oppfølging gjorde at Kruse Smith satte inn litt ekstra krefter på dette i byggetida.

- Uten å ha håndfaste bevis på dette, mener vi at prosjektledelsen på Kanalsletta at det førte til færre skader på ferdige flater og høyere produktivitet, sier Morten Johannessen.