Større fokus på bioenergi og bedrede rammevilkår kreves for å lykkes.

Det viser rapporten«Bioenergi i Norge», som er utarbeidet av konsulentselskapet Rambøll Norge og NMBU (tidligere UMB)
Rapporten sammenfatter kostnader og det teoretiske og realistiske ressurspotensialet for skogressurser, industrielt avfall, biomasse til biogass, samt biomasse fra andre råstoff. Det realistiske ressurspotensialet for bioenergiressurser i Norge er estimert til cirka 21 TWh. Skog utgjør om lag 17 TWh av dette.

- Hvordan nå målet satt i Bioenergistrategien fra 2008, om 28 TWh bioenergi i 2020?
- Rapporten peker på utfordringer knyttet til å nå målene i denne strategien, da det krever en økning i bruk av bioenergi tilsvarende 10 TWh fram mot 2020. Det krever en høy økning hvert år, og det er vist til at målene kan nås, men at det må fokuseres tydelig på bioenergi og at rammevilkår vil være viktig. Det vises videre til at varmemarkedet og transportsektoren vil være de viktigste sektorene for økt bruk av bioenergi, sett i lys av en høy økning i bruk av bioenergi de siste årene, sier Anne Marit Melbye i Rambøll Energi, som har vært ansvarlig for rapporten, til Norsk Fjernvarme.

- Når kan produksjon av flytende biodrivstoff være en realitet?
-Teknologiutviklingen mot 2020 vil mest sannsynlig vise en kommersialisering (globalt) av flere teknologier for produksjon av flytende biodrivstoff. Lignocellulose og skog er en viktig bioenergiressurs for teknologiutviklingen, og rapporten viser til at det mest sannsynlig vil skje en kommersialisering av produksjon av bioetanol fra andregenerasjons råstoff de neste ti årene, og også en kommersialisering av produksjon av biodiesel fra Fischer Tropsch. -Vi har ikke sett spesielt på Tofte eller andre lokasjoner for produksjon av biodrivstoff i Norge, men sett i lys av teknologiutviklingen kan en slik produksjon av biodrivstoff på Tofte være mulig. Som nevnt over, og også presisert av Statkraft, vil rammevilkår være viktig, sier Anne Marit Melbye.

Kilde: fjernvarme.no