Alle er medlemmer av VVS Eksperten, og møtes hver morgen over en kopp kaffe hos grossisten Heidenreich, avdeling Sluppen i Trondheim. En god start på dagen, er de skjønt enige i.  

- Ja, dette er både hyggelig og matnyttig. I tillegg til at vi har det gøy sammen, deler vi erfaringer og bistår hverandre ved behov, forteller Harry Meland.

Er det en som har et hasteoppdrag han sliter med å rekke, eller kanskje har behov for litt ekstra ressurser på en jobb, stiller de gjerne opp for hverandre når de har mulighet. 

- Vi har også hatt større prosjekter vi har regnet på sammen, supplerer Ole Christian Stene. 

 På den måten blir de et arbeidsfellesskap selv om alle driver selvstendig.  

Fordeler jobber i gruppa

En annen, fast rutine, er at dersom en av dem blir oppringt av en kunde og ikke har tid til å ta jobben, forhører vedkommende seg først innad i gruppa før han sier fra seg oppdraget. 

- Vi leier også inn hverandre ved behov, og har da en intern timespris vi bruker. Det er veldig trygt og forutsigbart, da alle vet hva de får fra de øvrige. Det gjør at vi kan påta oss mer og større oppdrag enn om vi bare skulle stått alene, sier Meland. 

Terje Miland trekker fram at alle ønsker å spille hverandre gode, samt hjelper hverandre opp og frem. 

- Ved å være samstemte, kan vi dessuten løfte prisene opp til et anstendig nivå. Vanligvis er jo priser noe man gjerne holder tett til brystet, men ingen av oss er interessert i å dumpe prisene for å få en jobb. Innad i gruppen er det full åpenhet om alt.

Lønnsom investering

At det er lite effektivt å starte arbeidsdagen på denne måten, vil de ikke være med på. 

- Nei, denne lille investeringen i tid på morgenen er faktisk svært lønnsom for oss. Det er mange som driver alene som knapt snakker med folk i løpet av arbeidsdagen og aldri har mulighet til å skaffe seg et kontaktnett. Slik ønsker ikke vi å ha det, påpeker Meland. 

- For det første gjør denne samlingen at vi alle kommer oss opp om morgenen, vi har noen å snakke med og diskutere fag med. Og er det en som eksempelvis har dårlig erfaring med en kunde, deler vi selvsagt informasjon om slikt. 

- I tillegg deler vi av vår kunnskap. I gruppa har vi alle spisskompetanse på ulike områder, og i sum dekker vi det meste, skyter Geir Furuhaug inn. 

Furuhaug og Miland jobber mye med rehabilitering av bad, og begge påpeker at de merker et tøffere marked en bare for noen år tilbake. Spesielt konkurransen fra Megaflis, Bauhaus og nettbutikker skaper noen utfordringer.
- Forbrukeren er mer prisbevisst , og sammenlikner gjerne priser fra alle. Det er ikke lett og matche de prisene mange tilbyr, men vi må bare stå på å selge vår kompetanse og faget vårt. En rørlegger må alle som pusser opp et bad ha, sier de begge.

Saken fortsetter under bildet:

VVS Eksperter i Trondheim bilde 2-1.jpg
Bilde: Slik ser det ut rundt bordet når karene samles til en kaffekopp i Heidenreich sin store flotte butikk på Sluppen utenfor Trondheim sentrum.

Stepper inn i ferier

De fleste i fellesskapet har serviceavtaler med eiendomsbesittere som betinger at de er tilgengelige og ofte må stille opp på kort varsel. Også i ferier. Da er det godt å ha noen å spille på. 

- Ja, er det prekært, så stepper vi inn for hverandre. Det må ikke være jeg som kommer hver gang, så lenge jobben blir gjort. Det er jo gjerne slik at ting skjer på ugunstige tidspunkt. Men som gruppering, klarer vi sammen å serve kundene, sier Stene. 

- Og om jeg sender en i fellesskapet til en fast kunde, vet jeg at han ikke prøver å komme seg inn hos kunden. Vi er lojale mot hverandre. 

Selv om de har nytte av hverandre på mange områder i jobben, er det sosiale aspektet også en viktig faktor. Ikke bare at de starter dagen med mye latter, men har også jevnlige samlinger på fritiden – slik som sommeravslutninger, turer og julebord.

Setter pris på besøkene

Terje Miland forteller at dette er en tradisjon som startet for 15-16 år tilbake. Til å begynne med som sporadiske treff og en prat over en kaffekopp hos den lokale grossisten, men snart ble det i mer faste former. Siden har det vært et fast ritual.  Det startet ved Heidenreich tidligere avdeling ved Fossegrenda. 

Tidligere Heidenreich-selger, nå pensjonist, Sigmund Årbogen, trår fortsatt til ved behov i butikken på Sluppen. Han setter stor pris på den muntre gjengen, som han har kjent fra rundt 2012, og tar gjerne en kaffekopp med gutta når han har mulighet. 

- Jeg har fulgt disse gutta fra Fossegrenda og hit til Sluppen som vi flyttet i 2019. Jeg var jo litt spent på å møte gjengen som jeg hadde hørt mye om. Men det gikk veldig bra, de tok meg vel i mot, sier han med et smil. 

Han får gode skussmål av gutta.
- Sigmund har alltid vært behjelpelig, og gitt oss god service og oppfølging på det meste av det vi har spurt om av produkter og teknisk underlag. Så vi har satt stor pris han, påpeker Rolf Lien.

De seks rørleggerne har alltid vært lojale mot Heidenreich, og ser ingen grunn til at de ikke skal fortsette med det. 
- Her får vi det vi trenger, og her treffer vi kjente. I tillegg yter Heidenreich veldig god service, fastslår Bård Trondsaune.