- Det er av dyrekjøpt erfaring vi er noe avventende i bransjen, sier rørleggermester Carsten Skottner Engh til www.vvsforum.no
Carsten Skottner Engh påpeker at vi i Norge har det litt spesielt og annerledes enn andre bransjer. Kjøpsloven, avtaleverket og ikke minst Lov om Håndverkstjenester ligger der som et rammeverk og som fører til at man jobber noe konservativt for å holde på kvaliteten.

- Det påhviler rørleggere, i hvert fall de seriøse, og øvrige håndverkere i dette landet et ansvar langt utover det å pumpe produkter inn i markedet til lavest mulig pris. Husk også at marginene hos håndverkere er større enn hos kjøpesentrene, for å få kompensert nettopp det meransvaret som bransjen har.

Selger god kvalitet
Dagens lovverk sier direkte og indirekte at forbrukeren har utvidede rettigheter hos en håndverker. Ansvaret er vesentlig utover det som for eksempel byggevarehusene har. Det gir seg utslag i pris og at man må jobbe annerledes sammenlignet med andre.

-Rørleggeren selger god kvalitet, omsorg for forbrukeren og trygghet både på kort og lang sikt. Dersom vi ikke jobber slik vil det føre til utallige reklamasjoner og tvister, og bransjens anseelse vil bli svekket. Vikan imidlertid bli langt dyktigere til å kommunisere dette med kvalitet og omsorg bedre, mener Skottner Engh.

Lovene må endres
Den kjente rørleggermesteren fra Porsgrunn legger til at VVS-bransjen også er regulert av FL VVS 2000 i mellom handelspartnere i bransjen – det vil si grossister, agenter og rørleggere.

- Men noe må vel skje uavhengig av dette?
- Jeg tror at lovene må endres før det blir endringer i verdikjeden. Noe kan imidlertid kanskje strammes opp i antall ledd ettersom teknologi og logistikken gjør fremskritt. Når garantier og reklamasjonstider som rørleggerne må stille til forbruker er tre til fem, og opp til 13 år ved grov uaktsomhet blir det utfordringer. Flere av produsentene og grossistene på sin side opererer med ett til tre år på garanti og reklamasjoner, så blir gapet stort. Det blir en ubalanse som bidrar til at bransjen ofte er lit avventende, sier Carsten Skottner Engh.