Kort etter første verdenskrig dro Knut Malmberg fra Helsingborg på jobb til Norge. Han endte opp i Gjøvik, og der fant seg en kjæreste. Han var fremsynt og så behovet for rørleggeraktivitet og butikk. Dette satte han i gang med i 1921. Virksomheten hadde utviklet seg til å bli en av de største rørleggerbedriftene i Norge, da han overlot alt til sønnen Jan Erik Malmberg i 1962.

Dagens eier, Knut O. Malmberg tok over bedriften i 1994. Han er i dag prosjektleder på privatmarkedet. I 2006 ble en ekstern daglig leder ansatt, og 1. januar i år overtok Morten Erichsen dette ansvaret.

-Det vi gjør er å satse i et tøft marked. Butikken er blitt bygget ut, og vi skal møte konkurransen fra de store kjedene. Det er unikt i dag, sier han.

Har man butikk, så har man også lager. Og lageret til Knut Malmberg er viden kjent. Både med sitt enorme utvalg av deler, helt tilbake til 1980-tallet, og for å være ekstremt ryddig og oversiktlig.

-Vi kaster ikke noe fra lager. Mange av våre kunder har gamle installasjoner, og da skal de også kunne få deler, fastslår Erichsen.

Han sier at dette merkes i butikken gjennom hele sommeren, med bra salg .

-Folk i Gjøvik og omegn kjenner butikken vår gjennom flere generasjoner, og da kommer de hit når de har behov for hjelp, utstyr eller deler, sier han.


Bildet over: I de nye butikklokalene i Gjøvik møter kundene et stort utvalg av baderomsmøbler og utstyr som daglig leder Morten Erichsen med glede viser frem.Alle foto: Per Henriksen.

Bedriften er medlem i rørleggerkjeden Baderingen, noe som ifølge Erichsen gir nødvendige marginer og at de dermed blir konkurransedyktig på priser. Men, presiserer han, de vil ikke ta bort det sterke merkenavnet Knut Malmberg i Gjøvik.

-Vi er selve rørleggeren i Gjøvik, sier Morten Erichsen med et smil.

-Vårt omfattende kunderegister tilsier at kundene er fornøyde med oss, og vi har alltid hatt et motto om å utføre arbeidene på en profesjonell faglig måte, levere kvalitet i både utstyr og arbeide og ikke minst: Yte en god service! I beste Malmbergånd, sier Erichsen.
-Malmbergånden?

-Malmbergånden, det er å gjøre en skikkelig jobb. Vi merker at ansatte er stolte av å ha på seg Malmberg-klærne. Og de setter sin ære i å kjøre pent i gater og på veier, sier Morten Erichsen.

Dette er ifølge Erichsen noe lærlingene får med seg fra dag én når de kommer til bedriften.

Lærlingene blir opplært av gutta som har vært her i mange år.

-Et slikt fellesskap gir mye fin trivsel på arbeidsplassen. Samtidig er det viktig å ha ansatte på bedriftens side, og at vi ikke er i konflikt med fagforeningen, sier Erichsen.

Når de eldste går av med pensjon, hilses de velkommen tilbake på besøk, også av lærlingene. Mange pensjonister kommer innom hver uke og slår av en prat. De er ikke ute av gjengen, men bærer videre med seg yrkesstoltheten, både fra bedriften Knut Malmberg  og rørfaget.

-Jeg lærer fantastisk mye av dem. De setter meg på plass, sier Morten Erichsen med et blikk som tyder på at han liker det.

-Og du gir deg tid lit å prate med dem, hver uke?

-Å ja, selvfølgelig gir jeg meg tid til å prate med dem, svarer Morten Erichsen lynkjapt.

-Vi har en årlig langhelg til en eller annen storby, innenlands eller utenlands. Da er pensjonistene alltid med. Generasjonene har god til å prate sammen og utveksle mange faglige synspunkter, avslutter Morten Erichsen.

Under er Gjøviks første dusj. En håndlaget dusj fra den tiden Knut Malmberg startet opp sin virksomhet i Gjøvik. Vann fylles i karet på toppen, og ved å trekke i snora, så kan man dusje. Enkel og grei, og kan fortsatt brukes. Alle foto: Per Henriksen.