NRK-programmet Dagsnytt Atten grep tak i en artikkel i Dagsavisen i går hvor Forbrukerrådets fagdirektør Thomas Bartholdsen mener at boligprodusentene her i landet syter.
 
Han viste til at hvert år bygges det 10 000 for få boliger i Norge, slik Boligprodusentenes forening hevder.
 
-Men boligprodusentene må slutte å syte, sier fagdirektøren i Forbrukerrådet.

 
-Hvordan mener du at boligprodusentene syter? spør NRK.
 
-Hvis boligmangelen er noe i nærheten av det de hevder så må de skynde seg å sette i gang å bygge. Vi tror at tallene deres er hauset opp. Og at det har en lang rekke negative forbrukereffekter. Vi tror at når forbrukerne stadig leser oppslag i media fra boligprodusentene om at det mangler tusenvis av boliger, som om det er en vare det er mangel på, da går de høyere ut ved budrunder når de kjøper boliger. De forhaster seg i bolighandelen, sa Bartholdsen.
 
-Skremmer dere forbrukerne til å betale mer? spør NRK Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

-Nei absolutt ikke, vi prøver å få bedre balanse i markedet. Vi mer bekymret for den sterke prisveksten som har vært i sentrale strøk, eksempelvis Tromsø og Oslo. Vi prøver heller å fortelle at vi trenger langt flere boliger. Vi blir langt flere her i landet, og eneste måten å dekke dette sterke behovet, er å bygge flere boliger, svarer Jæger i prgrammet Dagsnytt Atten.
 
Bartholdsen sa at hvis tallene fra boligprodusentene stemmer, så er hans utfordring til bransjen: Hvorfor bygger dere ikke da?
 
-Det er massevis av tomter og nye områder som er planlagt for boligbygging. Vi ser at utbyggerne bruker 10-15 år å bygge ut et nytt område med boliger. Det røper jo sannheten i denne debatten at boligprodusentene bygger boliger bare så raskt som de får solgt dem, sa han.
 
-Klart at vi ikke bygger flere boliger enn hva vi får solgt, repliserte Jæger, og gjentok at det blir langt flere mennesker i landet.
 
-SSB legger til grunn at vi blir 50 000 til 70 000 flere mennesker per år her i landet. Og da må vi øke produksjonen av boliger, langt mer enn det vi klarer i dag, sa Jæger.
 
Han ønsker en dugnad hvor lokale og statlige politikere og bransjen deltar, for å finne gode frem til gode løsninger.
 
-Hvis vi ikke gjør dette, vil ikke de unge komme inn på boligmarkedet, sa han.
 
- Det er byggebransjen som har ansvaret for å bygge nok boliger, og dere må samtidig gjøre noe med effektiviteten i egen bransjen, sa Bertholdsen i NRK-debatten.
 
Han mener at boligprodusentene bevisst er interessert i lav boligbygging for å kunne holde prisene høye, og således tjene gode penger.
 
Til Dagsavisen i går sa han:
 
-Vi frykter at disse påstandene om boligmangel gjør boligkjøperne villige til å betale enda mer og at det kan føre til en skadelig boligboble. Det er innlysende at gjentatte påstander om boligmangel gjør boligkjøpere villige til å betale mer og at salget av boliger går raskere. Dette er en stor fordel for både tomteeiere, byggebransjen, banknæringen og eiendomsmeglerforetakene.
 
-Påstander om boligmangel gjør det også lettere å få gjennomslag for å krympe størrelsen på nye leiligheter og bygge tettere og høyere på tomtene. Det kan være ekstremt lønnsomt å få lov til å bygge åtte i stedet for de planlagte fire etasjene, påpeker Bartholdsen ovenfor Dagsavisen.
 
Hør en etter hvert hissig diskusjon på radio -  Dagsnytt Atten på NRK 27.7.2015