Han har sett litt på resultatene til landets 100 største entreprenører, og er ikke imponert.

- Det er ikke mye å skryte av. Det er høy aktivitet og omsetning, men de klarer ikke å sitte igjen med anstendige marginer. Resultatgraden er alt for lav. De roter bort alle verdiene, sier Askjer til estatenyheter.no.

Resultatet er at svært mange selskaper innen bygg og anlegg går konkurs. Tall Estate Nyheter har hentet fra Brønnøysundregisteret viser at per 30. juni hadde 1314 selskaper gått konkurs eller blitt tvangsoppløst.

Tilsvarende tall første halvår i fjor var på 881. Veksten er på 50 prosent.

Forklaringen til bransjen selv er at utlendingene kommer inn og konkurrerer om de samme jobbene, men på ulike vilkår. De dumper prisene, enten fordi de jobber svart, eller fordi de har andre metoder for å sno seg unna norske lover og regler, ifølge estatenyheter.no.

Men dette er for enkelt, mener Askjer.

Han mener at sannheten er at de norske aktørene er for dårlige. Bransjen stiller for eksempel ikke det enkle kravet som går på hva ting faktisk skal få lov til å koste. Kostnadsbildet har fått lov til å utvikle seg, men samtidig eskalerer antallet konkurser innenfor bygg og anlegg. Det er helt forstemmende og det hører ikke sammen, sier Askjer.

Han viser til at norske myndigheter tok initiativ til Bygg21 for nettopp å utvikle en kunnskapsbasert byggenæring gjennom å øke kompetansen og gjennomføringsevnen i alle ledd i næringen.

På Regjeringens hjemmeside beskrives Bygg21 med at det skal bli en vinn-vinn-situasjon. Samarbeidsprogrammet skal skape kontinuerlig forbedring og innovasjon, og  endringer i bransjen gjennom nytenking og kulturendring.

Regjeringen varslet i bygningsmeldinga som ble lagt frem i fjor vår at den ville satse på Bygg21.

- Dersom vi ikke i løpet av fem år klarer å svare på spørsmålet om hvorfor produktiviteten er så lav, så vil etter hvert alle jobbene her i landet bli gjort av utlendinger. Ser vi på europeerne, så er de vant til å jobbe i et tøffere marked. De har vært nødt til å utfordre kostnadsutviklingen i egen bransje. Vi har ganske enkelt hatt det for godt, sier Askjer.