Bygg21 er i en oppstartfase og har som sin primæroppgave å samordne der det er tjenlig. Sverre Tiltnes & Co. er godt i gang med arbeidet og ønsker at byggeier både krever og anerkjenner verdien av godt håndverk. Det er rasjonelt for byggeier og vil øke verdi og status.

- Virksomhetene og de ulike bransjeforeningene må gjøre det enkelte fag spennende, lukrativt gjennom muligheter for karriereutvikling, og faget må oppfattes som spennende blant ungdomsskoleelevene. Initiativet Yrkeshøyskole er interessant for å utvikle ettertraktete ledere, og andre karrieremuligheter. At byggenæringen lykkes med sitt seriøsisitetsarbeid, vil hindre at gode kandidater blir skremt over til andre bransjer.

-De t er viktig at undervisningen er på et oppdatert nivå og ”svarer” næringens behov. Konsolidering i nettverk og større enheter kan være et nødvendig virkemiddel. Rett kompetanse må også gi et reelt fortrinn i konkurranse om jobber. Arbeidsinnvandrer må oppgraderes, slik at de som kommer utenfra, kan gjøre en enda bedre jobb her i landet. Mange arbeidsinnvandrere stiller med svært høy baiskompetanse. Behovet for oppgradering vil derfor variere, sier Tiltnes.

Bygg21 oppsøker nå utdanningsinstitusjonene systematisk parallelt med at man videreutvikler egen kunnskap om næringens behov - både på kort og lang sikt.

-Vi har gått inn i en aktiv rolle for å utvikle karrieremulighetene gjennom fagskolenes forsett om Yrkeshøyskole.

Bygg21 konsentrerer seg om å spre kunnskap og gode løsninger fra andres demonstrasjonsprosjekter. Hvorvidt Bygg21 vil bygge opp en egen portefølje av demonstrasjonsprosjekter er ikke avklart på nåværende tidspunkt.

-Hva med samhandlingsevnen og viljen?
-Viljen og bevisstheten er stor. Nødvendigheten er påtrengende, men vilkår og evne er noe begrenset. Avtaleformer, ledelsen og strukturelle særtrekk har et forbedringspotensial.

-Hva med VVS-bransjen midt opp i dette arbeidet? Har dere opprettet noen kontakter?
-Ja, så absolutt og ønsket om enda bedre kontakt er allerede uttalt i mange sammenhenger, forteller programdirektør i Bygg21, Sverre Tiltnes.