I Svenneprøven skal kandidatene gjennom øvelser knyttet til vanlig arbeid i en enebolig, det inkluderer både varme- og sanitærinstallasjoner. I løpet av konkurransedagene skal guttene blant annet legge gulvvarme, koble til radiator, montere solcellesentral, bereder og legge opp til servant og dusj. Alt skal kunne lede vann, så det gjelder å holde tunga rett i munnen når rør og deler kobles sammen.

– Rørleggerne får naturlig nok mye oppmerksomhet siden deres innsats får større konsekvenser enn for de øvrige deltakerfagene, sier teknisk direktør i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening, Ole Larmerud. Larmerud er godt fornøyd med arrangementet og roser guttene for sin innsats. – Gutta står på fra morgen til kveld, og har til og med overskudd til å ha det hyggelig sammen i pausene. – Yrkes-NM er en flott arena for yrkesfagene, her får vi vist frem de praktiske sidene ved faget og forhåpentligvis inspirere andre ungdommer til å velge rørfag.  Fredag 2. november faller dommen. Det arrangeres høytidelig avslutningsseremoni for samtlige deltakere på Thon Hotell Arena fra klokken 1430. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen står for premieutdelingen.

Guttene selv er storfornøyd med deltakelsen, men innrømmer at situasjonen er uvant.

Benjamin Pettersen fra Alta jober i Alta'a Rør AS.

- Dette er veldig artig å være med på! Det var litt skummelt i starten, men det har gått seg til og nå synes jeg det bare er trivelig. Oppgaven vi har fått er utfordrende, men jeg har tro på at jeg skal komme i mål.

- Jeg trodde det kom til å være litt mer spent konkurransestemning blant oss guttene, men vi har blitt godt kjent og har det veldig hyggelig sammen. Publikum merker jeg ikke så mye til lenger, jeg får gjort det jeg skal.

Espen Mortensen er fra Egersund og jobber til daglig hos Sig. Halvorsen Avd. Egersund.

- Dette går veldig greit. Jeg hadde en litt treg start, men føler nå jeg er på rett spor og er godt i gang. Vi blir tatt godt vare på av apparatet rundt konkurransen, og alle som er med har blitt godt kjent på kort tid.

- Jeg synes det var veldig kjekt å kvalifisere meg til NM, og synes det er moro å gjøre litt ekstra ut av det når Svenneprøven først skal avlegges. Jeg vil anbefale alle andre rørleggersvenner til å gripe muligheten hvis de får den.

Stian Sæther fra Dolmøy jobber til daglig hos Hagnes VVS AS i Trondheim.

- Jeg synes det er kjempeartig å være med og angrer ikke på at jeg takker ja. Publikum byr ikke på noen problemer, jeg får gjort det jeg skal uansett. Oppgaven er vanskelig, men jeg føler jeg har kontroll.

- Det skal bli godt å bli ferdig, jeg gleder meg til i morgen kveld. Vi jobber jo fra tidlig morgen til sen kveld, så det blir veldig en veldig intens uke. Heldigvis har vi tid til å være litt sosiale også, det er hyggelig!

Lasse Kleveland er fra Molde og jobber hos ELMO Teknikk AS.

- Det er ikke akkurat hverdagskost å jobbe på utstilling. Dette er jo en litt mer stressende situasjon enn en vanlig arbeidsuke, men jeg synes det går greit å jobbe foran publikum.

- Etter at jeg vant fylkesmesterskapet og med det var kvalifisert til NM tenkte jeg "hvorfor ikke? "Dette er en en-gang-i-livet-opplevelse som det er artig å være med på.

Nicolay Kramer Schjerlund er fra Kolbotn, og jobber til daglig i Flush VVS AS i Oslo.

- Det er uvant å jobbe foran publikum, sa Nicolai til Østlandssendingen onsdag 30.10. For min del kommer konkurransen i andre rekke, det viktigste er å få papirene mine som viser at jeg har bestått Svenneprøven. Alt utover det vil være en bonus.