Konkurransetilsynet har funnet at Oslo VVS-service og Håkon Rør as har drevet ulovlig prissamarbeid som har rammet Oslo kommune. De to firmaene har fått bøter på til sammen 750 000 kroner

Oslo VVS-service må betale en halv million kroner mens Håkon Rør AS betale 250 000 kroner.

Konkurransetilsynet har ytterligere en sak under etterforskning der bygge- og anleggsnæringen er involvert.

I et intervju med TV2 peker etterforskningsdirektør Eririk Stolt Nielsen på bygge- og anleggsnæringen som en næring der det er fare for ulovligheter og at den er overrepresentert blant konkurransetilsynets saker.

Etterforskningsdirektør Eirik Stolt-Nielsen i Konkurransetilsynet vil ikke ut med hvilke bedrifter dette er.

Stolt-Nielsen tror det vil bli avdekket flere saker.

Konkurransetilsynet er oppmerksom på at regjeringens tiltakspakke vil gi økt aktivitet både i bygg- og anleggsbransjen og i andre sektorer. Faren for ulovlig pris- og anbudssamarbeid gjør at Konkurransetilsynet nå vil følge ekstra nøye med i markedene. Angrende syndere kan gå fri ved å melde seg for tilsynet, skriver tilsynet på sin hjemmeside.

– Prissamarbeid, anbudssamarbeid og markedsdeling er kartellvirksomhet som kan koste fellesskapet dyrt. Når en rekke offentlige byggeoppdrag nå skal legges ut på relativt kort tid, er det spesielt viktig å være oppmerksom på faren for kartellsamarbeid, sier etterforskningsdirektør Eirik Stolt-Nielsen i Konkurransetilsynet.

Han viser til en spørreundersøkelse foretatt av Næringslivets sikkerhetsråd, der 19 prosent av bedriftene innen bygg og anlegg oppgir at de kjenner til at det foregår ulovlig prissamarbeid mellom aktører i deres bransje.

Nå omprioriterer tilsynet sine ressurser for å kunne overvåke konkurransen i bygg- og anleggsbransjen i enda større grad enn ellers. Internasjonale undersøkelser viser nemlig at prisene ofte øker med 10–30 prosent, i noen tilfeller helt opp til 50 prosent, når konkurrenter inngår et ulovlig samarbeid. Dette innebærer at enorme beløp unndras fellesskapet.

Det kan være straffbart, er budskapet i Konkurransetilsynets nye informasjonskampanje rettet mot næringslivet. Tilsynet lokker med amnesti til den som først bryter ut av et kartell og legger alle kortene på bordet.

– Den som varsler først, går fri, mens de andre risikerer å stå igjen med kraftige reaksjoner, forklarer etterforskningsdirektøren.

Link til Konkurransetilsynet