FN lanserte i november i fjor det internasjonale sanitæråret 2008. Målet er å øke innsatsen og fremdriften i arbeidet med å gi 2,6 milliarder mennesker tilgang til tilfredsstillende sanitære forhold. Cirka 42 000 mennesker dør hver uke fra sykdommer forbundet med dårlig vannkvalitet og mangel på grunnleggende sanitære forhold. På tross av at 1,2 milliarder mennesker har fått tilgang til bedre sanitære forhold mellom 1990 og 2004, er det fortsatt over dobbelt så mange som fortsatt mangler rent vann og toaletter. Av disse er 980 millioner barn.

– Ufattelige 2,6 milliarder mennesker har fortsatt ikke tilgang til tilfredsstillende sanitære forhold. Fem tusen barn dør daglig av diaré som i hovedsak er forårsaket av dårlige sanitære forhold. Alt dette er forhold vi kan gjøre noe med. FN, det vil si alle FNs medlemsland, ble i år 2000 enige om 8 konkrete mål som skal forbedre situasjonen for de fattige i verden. Innen 2015 skal alle målene være oppfylt. Tilgang til rent vann er ett av målene det skal jobbes for. Det finnes nok ressurser i verden til å oppfylle målene, det gjenstår bare å se om det finnes politisk vilje, sier generalsekretær Kari Solholm i FN-sambandet.

Fagmessen VVS-dagene ser verdien i det arbeidet som FN gjør på dette viktige området og setter derfor fokus på FNs arbeid med å sikre mennesker over hele verden grunnleggende sanitære forhold under årets messe.

– Vi har inngått samarbeid med det norske FN-sambandet for å se nærmere på hva vi som bransje kan bidra med. Vi har sett behovet for at bransjen skal utvide sitt perspektiv. Her i Norge så har vi det så godt at vi med enkelhet kan dele noen av godene. Og når FN i tillegg fokuserer på vann og sanitær som et av sine viktigste satsingsområder i år, så var det helt naturlig for VVS-dagene, som er den største møteplassen for den norske VVS-bransjen, å sette dette på dagsordenen, sier Tore Kristensen, daglig leder i Skarland Press AS som står bak fagmessen VVS-dagene.

Pengene fra VVS-aksjonen går til UNICEFs vann- og sanitærprosjekt i Malawi.
I Malawi mangler over 25 prosent av innbyggerne tilgang til trygt drikkevann. Nesten 46 prosent av husholdningene må gå 30 minutter eller mer for å hente vann og bare 19 prosent av befolkningen håndterer vannet de bruker slikt at det er trygt å drikke.

UNICEF arbeider aktivt sammen med myndighetene for å bedre situasjonen. Tiltakene er enkle, men effektive. Målet for UNICEF og myndighetene i Malawi er at innen 2011 skal minst 80 prosent av befolkningen ha tilgang til rent vann innenfor en avstand på 500 meter.

Skolene er viktige møtepunkt i landsbyen og i prosjektet ”Vann – kilden til liv” vil vannpumpene bygges i tilknytning til skolene. Å bore etter vann og installere en håndpumpe koster i underkant av 30 000 kroner – det skal derfor ikke så mye til for å skape store forbedringer for mange mennesker.
VVS-bransjen spiller en viktig rolle i arbeidet med å sikre folk tilgang på rent vann og grunnleggende sanitære forhold. VVS-aksjonen gir oss mulighet til å hjelpe enda fler.

– I tillegg til å støtte en god sak håper vi at aksjonen vil være med å bidra til at bransjens egen kunnskap om det man jobber med til daglig faktisk er et gode for mennesker her hjemme og ikke minst i utviklingsland, sier Kristensen.

– FN-sambandet er svært glad for at VVS-bransjen setter FNs sanitærår på dagsorden. Mer enn i noen annen bransje vet nettopp dere hvor viktig den sanitære situasjonen er. VVS bransjen har derfor en viktig rolle å spille i arbeidet med å spre kunnskap om de sanitære forholdene verden rundt I årets aksjon ”Vann - kilden til liv” håper jeg at alle vil bidra slik at vi virkelig får gjort et løft for å bedre situasjonen i Malawi og det er jeg sikker på at de gjør.

Kristensen håper og tror at det er en samlet vvs-bransje som vil støtte opp om årets aksjon.
– Vår bransje har hatt det særdeles godt de siste årene og selv om det kommer vanskeligere tider så må vi sette ting i perspektiv. 1,6 millioner barn dør hvert år av sykdommer forbundet med dårlig vannkvalitet og mangel på grunnleggende sanitære forhold. Vi kan ikke bare sitte og se på. Vi er nødt til å bidra, sier Kristensen.
Selv gir Skarland Press AS og VVS-dagene 100 000 kroner til VVS-aksjonen.

Redder liv
– Hvert 20. sekund dør ett barn som resultat av dårlige sanitære forhold. FNs internasjonale år for sanitære forhold oppfordrer til felles dugnad for å redde flere liv. Derfor setter vi stor pris på at VVS-dagene 2008 og den norske VVS-bransjen blir med på denne internasjonale dugnaden og samler inn penger til et av UNICEFs vann og sanitær prosjekter. Sammen kan vi gi barn i Malawi en tryggere oppvekst, skolene får vannpumper, latriner og elevene får opplæring i hygiene. Dette vet vi redder liv, sier Kjersti Fløgstad, generalsekretær i UNICEF Norge.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Innsamlingsaksjonen vil foregå under VVS-dagene 29.-31.oktober, men du har allerede nå mulighet til å gi din støtte. Det gjør du ved å sette inn ønsket beløp på Unicefs kontonummer 1644 040 9400. Husk å merke innbetalingen med ”VVS-aksjonen”.

Har du spørsmål om hvordan du kan gi din støtte eller vil vite mer om aksjonen, gå inn på www.vvs-aksjonen.no eller ta kontakt med informasjonsansvarlig Jan Erik Røine på telefon 22 70 83 27 / 92 62 32 98 eller på e-post jan.erik@skarland.no