I går var ledergruppen i Norges største eiendomsselskap Vital Eiendom samlet for å diskutere om selskapet skal innføre en nedre miljøgrense ved kjøp av eiendommer.

Den foreslåtte miljøgrensen vil utelukke kjøp av rundt 85 prosent av alle norske bygg. Vital Eiendoms portefølje er verdt 34,5 milliarder kroner, og selskapet investerer vanligvis for flere milliarder kroner hvert år, skriver dn.no.

- Vår ledergruppe skal i dag diskutere en mulig nedre miljøgrense for Vital Eiendom ved kjøp av eiendommer. Jeg vil tro vi havner på "meget godt" i første omgang, og så får vi heller vurdere å stramme inn ytterligere etterhvert, sier direktør Halvard M. Bergby i Vital Eiendom til avisen.

Bygg.no skriver at det var etter en solid forberedt prosess i regi av Grønn Byggallianse at hele den norske bygge- og eiendomsbransjen på forsommeren valgte å stille seg bak det engelske systemet Breeam for miljøklassifisering av bygg. Systemet skal tilpasses til norske forhold og den norske versjonen skal forvaltes av Norwegian Green Building Council (NGBC) som formelt etableres 17. september.

– Vi forventer at slik miljøklassifisering vil øke verdien på miljøvennlige bygg, sier Sverre Tiltnes som er prosjektleder for NGBC - Norwegian Green Building Council.

- Norge og Norden bygger med kvalitet, og det er en generell erfaring at det er relativt enkelt å oppnå karakteren "meget godt", etter britisk standard, gitt at miljøtiltak blir gjort. Så lenge vi mangler erfaring vil et grovt anslag være at 10-20 prosent av norske bygg er på dette nivået, eller bedre, sier Tiltnes til dn.no.