"Årets bygg er stedsutvikling på sitt beste. Nyskapende i sin energiløsning - krevende i sin satsning - forbilledlig i sitt samspill. Prosjektet er vellykket gjennomført, og prosjektet tjener sin hensikt, og har vunnet juryens hjerter” het det i begrunnelsen fra juryen.

Os-ordfører Terje Søviknes var meget stolt over at Oseana kunst og kultursenter ble kåret til "Årets Bygg 2011", i hard konkurranse med Aibel-bygget i Asker og NVE-bygget i Oslo.

Oseana ble åpnet 17. juni i fjor. Det ligger på et nes ved sjøen, mellom Mobergsvika og Os sentrum. Det er sprengt ut cirka 35.000 kubikkmeter fjellmasser fra tomten. Mye av dette er brukt til å bygge en molo rett utenfor bygget. Hoveddelene i bygget er en foajé på 400 kvm, en restaurant på 300 kvm, en storsal på 700 kvm, en kunstutstilling på 600 kvm og en øvingssal på 225 kvm. Foajéen har en takhøyde på 12 meter, et stort skrånende tak, glassvegger i gavlene og skifergulv. Restauranten og kunstutstillingen har parkett på gulvet og lyddempende plater i gulv og himling. Disse enhetene har buet vegg mot sørvest/ nordvest på 180 grader med utsikt over Mobergsvika og Bjørnefjorden.

Oppvarming skjer med vannbåren varme basert på sjøvannsvarmepumpe og solcellepanel. Bygget er et forbildeprosjekt hos Enova. Bygget har 35 cm isolasjon i yttervegger og 40 cm i taket. Vinduene har U-verdi på 1,0. ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Brannsikring er ivaretatt med seksjonering. Solavskjerming i kunstutstillingen og foajéen skjer med gardiner. Utenfor bygget er det en stor treplatting med panoramautsikt over Bjørnefjorden. Området rommer 200 personer ved uteservering.