Enovas skulle i går avgjøre om vindparker som Høg-Jæren vindpark, Kvitfjell og Lista skulle få investeringsstøtte.

Opposisjonen på Stortinget raser mot behandlingen av vindkraftbransjen og har hatt møte med Olje- og energidepartementet, som har nedsatt nye styremedlemmer.

– Jeg har i dag oppnevnt nytt styre i Enova. Styret har fått en god sammensetning. Regjeringen har store ambisjoner innen fornybar energi, og Enova er vårt viktigste virkemiddel for å nå målene, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding i går.

Byggingen av en rekke vindparker kunne vært i gang allerede i sommer hvis Enova hadde tildelt pengene. Nå er det usikkert om og når parkene blir bygget. Åtte utbyggere hadde søkt om investeringsstøtte fra Enova da fristen gikk ut 15. mai. Enova har et mål om å gi støtte til 3 TWh vindkraft innen utgangen av 2010. Norske vindparker har per i dag bare kapasitet på det halve av dette.

– Jeg syns veldig synd på de som jobber i Enova. De har viljen, men møter ingen forståelse i styret. Styret tenker verken på arbeidsplasser eller behovet for ny energi i Norge, sier Øyvind Isachsen i Norsk Vindkraftforening Norwea til Teknisk Ukeblad.

Enova-styret virker impotente, sier en skuffet Isachsen.

– Dette viser igjen at løsningen fra sittende regjering som skulle være like god eller bedre enn grønne sertifikater, nå har spilt fallitt, sier Isachsen.

Venstres Gunnar Kvassheim mener det er en skandale hvis Enova ikke tar en avgjørelse om hvilke vindparker som får støtte før sommeren.

– Det har vært flere energiministre enn vindmøller, sier Gunnar Kvassheim (V), leder i Stortingets energi- og miljøkomite, til Teknisk Ukeblad.

– Det framstår mer og mer som en tragisk begivenhet at man skrotet ordningen med grønne sertifikat. Det har gitt tapte år for fornybar energi i Norge, sier Kvassheim.

De åtte vindparkene som er omsøkt har konsesjon på om lag 800 MW installert effekt, som samlet vil kunne produsere om lag 2,4 TWh vindkraft. De har til sammen søkt om 6,5 milliarder kroner i støtte, ifølge Enova.

– Et styre skal starte jobben umiddelbart, og det kan ikke være nødvendig å overlate dette til et nytt styre, sier Kvassheim.

Se mer på tu.no

Enova har nå fått nytt styre –
Se her