Kombinasjonen med vindmøller og vannbåren varme er hittil uprøvd i Norge - og sannsynligvis også i resten av verden. Jan W. Ruud i Tananger ser for seg fire vindmøller plassert på holmer utenfor Risavika, tett knyttet til industriområdet på den tidligere raffineritomta.

 

Disse vil produsere strøm til å drive varmepumper på land ved å ta inn sjøvann. Varmepumpene henter energi fra sjøvannet og varmt vann blir så distribuert ut. Dette kan gi vannbåren varme tilsvarende forbruket til om lag 21.000 boliger.

 

Han ser på dette som et samfunnsnyttig prosjekt. Regionen trenger mer energi og myndighetene har fastsatt mål om mer fornybar energi. Sentrale myndigheters krav til kommunene om å bli mest mulig karbonnøytrale vil øke kraftig i årene som kommer. Nå får Sola kommune en unik mulighet til å bli grønnere siden utslippsreduksjonen med hans prosjekt som vil tilsvare 10 tonn CO2 per innbygger om prosjektet blir realiserert.

 

Han mener det blir begrenset inngripen i naturen og den relativt korte avstanden til land gjøre at kostnadene blir betydelig mindre enn om de var langt til havs.

 

Han har også sett på mulighetene for å benytte spillvann fra den kommende LNG-fabrikken til bruk i varmepumpene. Blir det aktuelt, vil virkningsgraden økes med 25 prosent.

 

Ruud har arbeidet alene med prosjektet i Risavika. Nå er han inne i en ny fase - forhåndsmelding er levert NVE, og de vil i løpet av mai måned presentere planene for politikere og beboere i området.

 

– Det er ikke naturlig å knytte til seg investorer før konsesjonen er klar. Med innvilget konsesjon tror jeg prosjektet vil bli svært attraktivt og med mange interesserte investorer, sier Ruud.

 

- Da blir dette et internasjonalt pilotprosjekt for grønn energi, mener han.

 

Da kan de fire vindmøllene utenfor Risavika kombinert med landanleggene produsere like mye energi som de 32 planlagte vindmøllene Jæren Energi har fått konsesjon til å bygge på Høg-Jæren. Men foreløpig har ikke Vindpro gjort avtaler med Lyse om utnyttelse av spillvannet.