Det mangler bare musikk av Johnny Cash og en John Wayne som skrider oppover Main Street med én i hver hånd, når Belimo AS markedsfører en verdensnyhet i Norge. Det dreier seg om en 6-veis ventil for klimakontroll i bygninger som både kjøles ned og varmes opp. Produktnavnet er K3B2, men ”Seksløperen” blir antakelig det daglige navn.

I andre bygninger enn boliger utnyttes utvekslingen av varme eller kulde mellom taket og romluften. Belimo har nå utviklet et unikt system for dette: I kombinasjon med kontrollenheten CRK24-B1 for styring av romtemperatur, sørger den nye 6-veis ventilen for fint balansert klimakontroll i tak med både varme og kjøling.

Den nye 6-veis ventilen er den eneste av sitt slag i verden. Den e forbløffende kompakt og gjør samme jobb som fire direkte, gjennomgående ventiler. Der man på tradisjonelle løsninger må ha fire rør – inn og ut for hver krets – gjør Belimo jobben med to rør til begge kretsene. Den styres av en regulator for varmt/kaldt etter behov. Styringsenheten CRK24-B1 sørger ikke bare for komfort når det er mennesker til stede, den sikrer også at rommet aldri får temperaturer over 40 °C eller lavere enn 15 °C. Dette sikrer mot skader på bygningen og installasjoner.

– Dette er en stor besparelse under installasjonen, fremhever administrerende direktør Johan O. Brevik i Belimo Automation Norge AS. Før måtte du ha to ventiler som skulle styres i sekvens, og to komplette kurser. Disse ventilene sitter oftest i teknisk rom hvor kjøle-varmekilden er i nærheten. Vi bruker kuleventiler, slik at det ikke er noe tap av energi når det ikke er behov. Kuleventilen er unik ved at den er potte tett. Belimo krever at kuleventilene er bobletette.

– Foreløpig er ikke 6-veis-ventilen solgt i Norge, vi begynner markedsføringen nå, fortsetter Brevik. – Foreløpig leveres ventilen bare i én dimensjon, 1/2 toms anslutning, men med regulerbar kapasitet. Med dette markerer vi at ventiler blir et stadig viktigere produkt for oss. Vi har produkter som kan brukes på flere steder, de er ideelle for varme- og kjølesentraler og for fjernvarme. Vi har treveis seteventiler i størrelser fra DN 15 til 250 mm. Den største tar inntil 1000 kubikkmeter vann i timen.

På spørsmål om hvordan det går med krisen, spør Brevik hvilken krise det er snakk om:
– Vi hadde vårt beste år i 2008 og starten i år har vært formidabel, 40 prosent over første kvartal i fjor. Hvis dette er krise, gi oss mer.