Det er god grunn til optimisme, for signalene som har kommet fra banknæringene er i all hovedsak positive. De aller fleste banksjefene, som har uttalt seg, regner med at de vil benytte seg av krisepengene fra staten. Imidlertid er det helt klart at bankene langt fra vil få pengene betingelsesløst. Lederlønningene strupes, opsjoner blir ikke tillatt og bonuser til de som tjener mer enn 1, 5 millioner i året fryses, det er muligheter for at staten vil rykke inn på eiersiden i private banker og utbyttepolitikken blir langt strengere.

Ikke som utbytte
- Når staten går inn med kapital må vi blant annet forsikre oss om at ikke pengene ender som utbytte i den andre enden, sier finansminister Kristin Halvorsen. Statsminister Jens Stoltenberg følger opp:
- Vi må hjelpe markedet, for i gode tider har bankene lånt ut for mye penger til for mange. Nå låner bankene ut for lite til for få.

Halvparten av de 100 milliardene som er stilt til rådighet skal bankene og bedrifter få muligheter til å dra nytte av gjennom Statens obligasjonsfond, som er nyopprettet og som skal administreres av Folketrygdfondet. De øvrige 50 milliarder kroner er avsatt til å hjelpe bankene til å øke utlånene til privatpersoner og næringsliv.

Må tjene penger
- Vi lider alle sammen over at kredittpolitikken ikke fungerer. Vi må få fart på utlånene igjen, fastslår finansminister Kristin Halvorsen.
Det blir altså vilkårene som staten setter som avgjør om bankene vil motta pengene fra staten. Milliardene må gis på forretningsmessige vilkår. I praksis betyr det at bankene må få anledning til å tjene penger på dette.

Boliglån er faktisk det låneproduktet som fungerer best i dagens marked, til tross for vanskeligheter rundt mellomfinansieringen. Problemene har primært vært knyttet til lån til næringslivet. Nå er altså håpet at det skal bli enklere å få alle typer lån, men vi må nok forvente at bankene fortsatt vil holde en noe mer restriktiv linje enn hva som har vært vanlig de siste årene.

Får ros fra opposisjonen
- Finanspakken er bra rent teknisk, men det er prisene som avgjør. Dette er en dugnad som vil styrke bankenes egenkapital og jeg kan nærmest garantere at pengene skal gå til utlån om vi blir enige om betingelsene. Bankene skal ikke ruge på disse kronene og vi stiller oss i utgangspunktet positive til regjeringens innspill og forslag, sier direktør i Finansnæringens Hovedorganisasjon, Arne Skauge.

Opposisjonen i Stortinget gir også skryt til bankpakke II som ble presentert søndag ettermiddag. Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner sier dette om pakkens profil:
- Regjeringen har fremmet fornuftige tiltak som vil få Høyres støtte. Hovedtiltakene spiller med markedet og ikke mot.