Ved særlig skjerpede omstendigheter vil det bli foreslått fengsel inntil to år.

I tillegg til at det skal innføres en ny og uavhengig tredjepartskontroll og tilsynet til kommunene bli skjerpet betraktelig.

Statens Bygningstekniske Etat venter nå på retningslinjene fra Stortinget før de kan lage de endelige reglene og forskriftene.

Assisterende direktør i Statens Bygningstekniske Etat Gustav Pillgram Larsen, sier til tu.no at tilsynene skal bli reelle.

Kommunene får nemlig klar beskjed om å skjerpe kontrollen. Det heter blant annet at "Etter departementets vurdering er det meget stort behov for å få til en styrking av tilsynet. Behovet for forbedring av kvalitet og reduksjon av byggskadene tilsier at det må settes inn sterkere virkemidler enn hittil, som når videre enn til den seriøse del av bygge- og anleggsnæringen."

Så mange som 59 prosent av landets kommuner fører ikke tilsyn med prosjekteringen, og 44 prosent fører ikke tilsyn med utførelsen. Store feil blir avdekket ved hvert tredje tilsyn.

I bygningslovsutvalgets faktaundersøkelse fremgår det at det kun føres tilsyn i tre til fire prosent av sakene.

Departementets måltall på 10 prosent av byggesakene har bare vært et utgangspunkt, og er ikke videre ambisiøst, heter det i proposisjonen.