Når prosjektet til Tveita borettslag er gjennomført vil de ha redusert energiforbruket fra 279 kWh/m² til 138 kWh/m², noe som utgjør hele 11 millioner kWh pr år i besparelse.

Enova har gir over fire millioner i støtte til energiprosjekt i Tveita Borettslag.

– Etter rehabilitering blir Energiforbruket ved Tveita Borettslag cirka på nivå med de nye byggeforskriftene (TEK07) og det er imponerende tatt i betraktning alle begrensningene som gjelder når en boligblokk rehabiliteres, sier seniorrådgiver Frode Olav Gjerstad i Enova.

De har iverksatt strakstiltak i varmesentralen for å redusere energitap og for å bygge om oljekjelen og forberede den for bio.

De vil også modernisere varmesentralen ved å bygge om flere oljekjeler til bio-olje og/eller investere i ny biopelletskjele.

Dette skal gjøres i Tveita borettslag:
1. Strakstiltak i varmesentralen for å redusere energitap og for å bygge om en oljekjele og forberede den for bio-olje.
2. Profesjonalisering av driften ved å lage drift- og vedlikeholdsinstruks, legge til rette for sentral overvåking og drift (SD) og innføre energioppfølgingssystem (EOS)
3. Trimme energitilførselen til radiatorkursene for å utnytte gratisvarme (fra sol, elektrisk utstyr og mennesker) og slik at de er tilpasset bygningene og krav til jevn innetemperatur.
4. Gjenvinne energi fra ventilasjon.
5. Modernisere/konvertere varmesentralen ved å bygge om flere oljekjeler til bio-olje og/eller investere i ny biopelletskjele.
6. Diverse tiltak som tids- og behovsstyring av belysning, mer energieffektiv tørkemetode i vaskeriene og informasjon om energisparing til beboerne.

Flere av delprosjektene er satt i gang, men for de største delprosjektene gjenstår en siste godkjenning i forbindelse med en ekstraordinær generalforsamling.

Energitilførselen til radiatorkursene skal trimmes for å utnytte gratisvarme (fra sol, elektrisk utstyr og mennesker) og slik at de er tilpasset bygningene og krav til jevn innetemperatur.

Tveita Borettslag har vanlig mekanisk ventilasjon over tak, nå skal denne hentes gjennom kjelleren. Nå skal man se på muligheten å bruke CO2-varmepumper til å produsere varmt tappevann.

Enova mener at dette er et eksempel på hvor mye det er å hente ved å oppdatere energibruken.

Tveita Borettslag er det største av de seks borettslagene som tilhører Tveita-området. Tveita Borettslag sto ferdig i 1969. Borettslaget har 819 leiligheter fordelt på tre blokker med 13 etasjer i hver blokk. Borettslagets tomt er på ca. 35 mål.

Når prosjektet til Tveita borettslag er gjennomført vil de ha redusert energiforbruket fra 279 kWh/m² til 138 kWh/m², noe som utgjør hele 11 millioner kWh pr år i besparelse. Fellesforbruket av strøm vil reduseres med i overkant av 400 000 kWh/år og med rundt 300 000 kWh/år i leilighetene. Det samlede energiresultatet tilsvarer energibruken i 500 vanlige Norske boliger.

Flere av delprosjektene er satt i gang, men for de største delprosjektene gjenstår en siste godkjenning i forbindelse med en ekstraordinær generalforsamling.