Arbeiderpartiet vil øke antallet lærlingplasser i både offentlig og privat sektor, blant annet ved å lovfeste rett til lærlingplass. Landsmøtet sluttet seg med stort flertall til et benkeforslag fra Christoffer Perreau fra Sør-Trøndelag, ifølge NTB.

Karlsenutvalget skeptisk
I NOU-en "Fagopplæring for framtida" står det blant annet at det er grunn til å stille spørsmål ved om kvaliteten på opplæringen kan bli akseptabel hos en bedrift som ikke ønsker å ta inn lærlinger. utvalget ville derfor ikke foreslå å innføre en rett til læreplass for elevene.

Dette vil også oppfattes som en uakseptabel overstyring av bedrifters frihet står det i NOU-en som ble lagt fram like før jul i fjor. - Det vil også i mange tilfeller være vanskelig å vurdere hvilke bedrifter som kan være i stand til å gi utdanning i mange av lærefagene.

Karlsenutvalget ønsker heller å satse på økt rådgiving, utvidet rett til opplæring for de som får alternativ opplæring i Vg3, ny samfunnskontrakt, og tydeligere fylkeskommunal plikt til å følge opp elevene.