Målet med prosjektet er å fjerne alle Oslos rundt 13.000 oljefyrer uttaler kommunikasjonsansvarlig Laila Borge i en pressemelding til vvs-forum.no.

Oljefyring står for 20 prosent av klimagassutslippene i Oslo. Bystyret i Oslo har satt som mål at alle oljefyrte anlegg skal fases ut innen 2020. Nå vil kommunen oppmuntre byggeierne til å bli oljefri. Oslo kommune har derfor blitt samarbeidspartner med Naturvernforbundet i oljefri.no, et prosjekt som skal sette forbrukerne i direkte kontakt med bedrifter som kan hjelpe dem på veien fra oljefyrt til oljefri.

- Enkelt klimatiltak
Siden det finnes gode alternativer, er fjerning av oljefyrte anlegg et enkelt klimatiltak. Mange byggeiere synes imidlertid det er vanskelig å finne informasjon om alternativene.

- Oljefri.no gjør oppgaven enklere. Det er en oversiktlig nettside der forbrukere kan finne uavhengig informasjon om ulike oppvarmingsløsninger, sier kommunikasjonsansvarlig Laila Borge i oljefri.no.

En viktig del av nettsiden er et skjema der byggeiere kan fylle inn sted, informasjon om bygget og hvilke oppvarmingsløsninger de er interesserte i. Opplysningene sendes videre som en forespørsel til relevante installatører blant de bedriftene som er tilknyttet oljefri.no.

- Dette gir installatørene en unik mulighet til vise klimaengasjement og samtidig nå ut til potensielle kunder, sier Borge.

Inviterer til dugnad
Naturvernforbundet jobber nå med å finne oljefri-tilbydere for boliger og større bygg i Oslo-området. De ønsker å knytte til seg dyktige installatører av klimavennlige oppvarmingsløsninger og systemer for energistyring, bedrifter som fjerner oljetanker, termografører og enøk-konsulenter.

- Deltakerne i oljefri.no er med på en klimadugnad, samtidig som de når potensielle kunder. Det er viktig for oss at brukerne får god hjelp, derfor må alle bedrifter gjennom en godkjenningsprosess før de kan bli med på prosjektet, sier Laila Borge.

Oljefri.no startet opp som et pilotprosjekt i Bergen høsten 2008. Erfaringene i Bergen har vært gode, i løpet av ett år videreformidlet tjenesten over 500 forespørsler. Når oljefri.no lanseres i Oslo til høsten, blir det med nytt design og en solid plattform.

Oljefri.no drives av Naturvernforbundet og støttes av Oslo kommune, Klima- og Forurensningsdirektoratet og Miljøverndepartementet gjennom Framtidens byer og Klimaløftet.