- Norske krav til redusert energiforbruk er for defensive. Med dagens teknologi er det mulig å komme under 100 kilowattimer pr kvadratmeter pr år. Dette er godt under kravene i TEK07. Vi ønsker en kraftig skjerping av myndighetenes krav, sier Anders Bredesen, salgs- og markedsdirektør i YIT til El-magasinet.

- Aibel-bygget i Stavanger, som sto ferdig i 2006, hadde et målsatt forbruk på 117 kWh pr m2 pr år. Utbyggeren Seabrokers Eiendom ønsket å komme ned på dette nivået. I dag er forbruket på mindre enn 108 kWh pr m2 pr år.
Her er det en kompakt byggeform og et gunstig ventilasjonssystem. Det er ifølge arkitekt og tekniske eksperter viktige årsaker til at kontorbygget på Forus ved Stavanger klarer de nye energikravene med god margin. Samtidig som glass utgjør seksti prosent av fasaden.

Bredesen mener at utviklingen ellers har gått feil vei det siste tiåret. I følge ENOVA-rapporten for 2006 var forbruket for nye kontorbygg det året på 283 kWh pr m2 pr år. Dette er en øking i forhold til 1997, da myndighetene varslet redusert forbruk. Det blir for lite offensivt når ENOVAs nettsider viser at nøkkeltallet for nye kontorbygg er 231 kWh.

Rammekravet i TEK07 på 165 kWh er heller ikke særlig imponerende. Det er langt fram til et riktig nivå på energiforbruket i norske yrkes- og kontorbygg.

- Det finnes nybygde kontorbygg i Norge med et forbruk på mer enn 300 kWh pr m2 pr år. Det er utrolig at eierne har fått tillatelse til å oppføre slike bygg, sier han.

Bredesen mener det ikke bør være vanskelig å komme ned i et forbruk på 130-140 kWh pr m2 pr år.

- Selv om byggene kanskje blir noe dyrere, vil slike investeringer med dagens energipriser raskt være inntjent.
- Når dette var mulig i 2006, hvorfor kan rammetallet være på 165 kWh pr m2 pr år to år senere? Med dagens teknologi er det lett å komme ned på 80 kWh.

- Når det gjelder offentlige bygg er skolene verstingene. I følge beregninger fra Lyskultur går en fjerdedel av skolenes energiforbruk til belysning. Bare ved å oppgradere belysningssystemene til dagens standard kan de spare rundt 280 millioner kroner. Det tilsvarer 780 lærerstillinger er hans budskap i El-Magasinet.

- Nylig ble avskrivningstiden på tekniske installasjoner i næringsbygg redusert fra 50 til ti år. I følge Norsk Teknologi vil dette fremme økt energieffektivisering i bygg med et innsparingspotensial på minimum 14 TWh, som med dagens pris tilsvarer ca 11 milliarder kroner, sier han.

Til Glassportal.no sier teknologisjef Odd Drage i YIT at den kompakte byggeformen av Aibel-bygget er en hovedårsak til at energiforbruket er såpass lavt.

- Den optimale formen på et bygg energimessig er en terning. Det gir minst yttervegg i forhold til gulvflate.

- To tredjedeler av den indre belastningen er sol. Det betyr at det trengs store lokale luftmengder for å regulere der og da, sier Drage.

Belysningen er for en stor del punktbelysning. - Gjennomsnittsforbruket for vanlige kontorbygg er 12 Watt per kvdratmeter. I Aibel-bygget er det 6,8 Watt.

Les mer på Glassportal.no