Han viser til at nå omsettes blandebatterier, dusjer og kjøleskap hos byggevarehus, kjøkkenleverandører og over internett. Det er ikke nødvendigvis det tryggeste for forbrukeren. Stadig flere rørleggere sier nei til å montere ukjent utstyr.

- Vi fraskriver oss ikke ansvaret for arbeidet vi gjør, og vi er ikke ute etter å beskytte bransjen mot konkurranse. Men vi kan ikke ta ansvar for å montere utstyr som ikke er testet og godkjent for bruk i Norge, sier han.

NRL har i flere år advart medlemmene mot å koble ukjent utstyr. Mye av dette utstyret kan i ettertid gi vannskader og rørleggere som har montert utstyr kunden selv har kjøpt, har fått store regresskrav fra forsikringsselskap fordi rørleggerbedriften ansees som ansvarlige for utstyret som er montert.

Enersen vil ikke angripe kinesisk produsert utstyr i sin helhet. Utgangspunktet må jo være at slik import går igjennom godkjenning i Norge. Blir det godkjent, er kinesisk like godt som noe annet.

- Men enkelte leverandører der sender ut på markedet varer med usedvanlig tynt gods. Og det holder ikke hos oss, sier han.

- Vi må være klar over at Norge har høyere vanntrykk enn Europa, og ikke minst Asia, sier han.

- NRL ønsker en bedre godkjenningsordning i Norge, og vannskadeprosjektet ”Robuste varer” fra NRL, forsikringsselskapene og hele bransjen.

Ideen om en bedre godkjenningsordning kom også frem under NRLs vannskadeprosjekt "Vann på aveier - en bransjeutfordring" i oktober i fjor.

Det var Andreas Pihl, fra Finansnæringens Hovedorganisasjon som ønsket seg en ny og bedre vannskadestatistikk som sier noe om årsakene til at vannskader oppstår og mente prosjektet kunne bidra til dette. Han lanserte derfor ideen om en egen FG-godkjenningsordning på VVS-utstyr, etter modell av det som finnes på låse-, alarm- og slokkesystemer mot brann og tyveri.