Svenske myndigheter vil endre plan- og bygningsloven slik at kommunene ikke lenger kan stille egne krav ved tomtesalg. Dermed vil det bli billigere å bygge.

Med enhetlige nasjonale byggeregler kan resultatet bli økt boligbygging i Sverige, tror utreder Bjørn Hedlund, teknisk råd ved Mark- og miljødomstolen i Nacka.

- Vi opplever en viss treghet i byggebransjen og det skjer mange oppsigelser. Det kan skyldes eurokrisen eller finansielle problemer i USA, men det rår vi ikke over. Kommunale regler derimot, kan vi påvirke, sier Hedlund til svd.se.

Utredningen viser at dagens regler hvor kommunene har ulike særkrav, koster samfunnet to milliarder per år. En endring foreslås derfor for å forhindre at kommunene inngår egne avtaler, ut over hva lover og regler fastsetter.

- Fullstendig feil
Naturvernforeningen i Sverige mener utredningen gir helt feil konklusjon. I en pressemelding uttaler generalsekretær Svante Axelsson at problemet i dag ikke er kommunenes krav, men den trege omstillingen til et energismart samfunn.

Han mener det er helt bakvendt at regjeringen vil begrense de kommuner som i dag går foran og bygger mer energieffektive bygg enn forskriftene tilsier. Det svenske Centerpartiet er også kritisk, og anser at et forbud mot egne byggeregler kan hindre utvikling i energieffektiv bygging.

Les også: Svenskene vil bli størst på shopping

- Hele tanken med klimatmøtet i Doha er jo at klimaarbeid begynner lokalt. Her kommer en utredning som slår de på fingrene som gjør dette arbeidet, sier Ola Johansson, boligpolitisk talsperson for Centerpartiet, till nyhetsbyrået TT.

- Et velkomment forslag
Bransjeorganisasjonen Sveriges Byggindustrier støtter utredernes forslag. Bjørn Wellhagen i organisasjonen sier at byggekravene bør være de samme over hele landet. Det vil muliggjøre høyere grad av industriell bygging og dermed føre til lavere kostnader ved boligbygging.
Boligminister Stefan Attefall (KD) har fått utredningen til vurdering. Han synes tiltaket er interessant og støtter tanken om å få mer enhetlige regler for å redusere byggekostnadene.

- Dette er ikke noe forbud mot energieffektive bygg, det handler bare om hvorvidt beslutninger skal tas på kommunalt eller nasjonalt nivå, sier Attefall til svd.se.

Kilde: estatenyheter.no v/ Hilde C. Wright