100 millioner kroner skal bygge koste og de mest energieffektive energiløsninger skal legges inn i bygget. Det gir en støtte på 1,7 millioner kroner fra Enova.

Bygget som skal stå ferdig i 2010 er nemlig utpekt av Enova som et regionalt forbildeprosjekt og referansebygg når det gjelder energiforbruk og bruk av gjenvinnbar energi, skriver ta.no.

Svein Ellingsen i Porsgrunn næringspark sier til avisen at AS Emerson, Aker Solution og YIT har sammen beslaglagt 70 prosent av kvadratmeterne som er til utleie.

- Dette er leietakere som stiller krav til byggene de skal inn. Da er det enkleste å bygge nytt, påpeker han.

Ellingsen fremhever også tendensen ved at bedrifter og selskaper i større grad retter seg mot bygg de vil identifisere seg med.

- Fokuset på energieffektivitet har også blitt mye større i eiendomsbransjen. Etter hvert skal også alle bygg energimerkes, og det vil påvirke attraktiviteten.

Merkostnadene for å realisere alle de energieffektive grepene er på åtte millioner kroner. Men over tid vil dette lønne seg.

Sammenliknet med et tilsvarende kontorbygg skal energiforbruket bli en tredel.

Vann fra Porsgrunnselva er et av elementene som gjør det mulig.

Vann-til-vann varmepumpe skal utnytte varmen i Porsgrunnselva. Vannet hentes på åtte meters dyp og forsyner radiatorer, ventilasjonsanlegg og snøsmelteanlegg med varmtvann.

Når det er varmt i været vil varmepumpen fungere som kjølemaskin. I tillegg vil det være mer solavskjerming, betraktelig mer isolasjon i veggene og i vinduene.

Det er arktitekt Lars Gabrielsen hos Børve og Borchsenius som har tegnet bygget. YIT leverer alle tekniske installasjoner til bygget.

- Tiden for sløsing med energi er over. I dette bygget sørger sensorer for at lys, varme, solskjerming og inneklima spiller sammen slik at brukerne får optimale arbeidsforhold, samtidig som energi spares de områdene som ikke er i bruk, sier avdelingssjef i YIT Trond Wolles i en pressemelding.

Les hele arikkelen på ta.no