Det var under åpningen av den årlige gasskonferansen i Bergen tirsdag i forrige uke at næringsministeren tok til orde for mer bruk av gass i Norge.

- Gass blir viktigere og viktigere for petroleumsnasjonen Norge, ettersom oljeutvinningen etter hvert avtar, sa Andersen. Han ser gode muligheter for mer bruk av gass innenfor blant annet industri, transport og energiforsyning.

- Det er gledelig at flere prosjekter nå er i ferd med å realiseres, sa næringsministeren.

Han viste også til regjeringens satsing på forskning. Forskningsprogrammet Gassmaks skal utrede nye måter å bruke naturgass på i industrien, for eksempel innen petrokjemi, metallurgi og materialteknologi. I år har Gassmaks fått 40 millioner kroner over statsbudsjettet, og varigheten på FoU-programmet er 8-10 år.

Det bygges samtidig stadig nye LNG-anlegg fra nord til sør. Nå er det rundt 30 slike anlegg for flytende naturgass (LNG) i Norge. Det har allerede gitt for eksempel industri og helsevesenet mulighet til å bytte ut forurensende tungolje med gass som energikilde.

- Klima- og miljøspørsmålet er også svært viktig når vi diskuterer verdiskapning basert på gass, sa Andersen. Han understreket at regjeringens utgangspunkt er å forene målet om energibasert verdiskapning med en ambisiøs klima- og miljøpolitikk.

De norske utslippene av CO2 per produserte oljeenhet er kun 1/3 av gjennomsnittlig utslipp internasjonalt, og under halvparten av nivået i Danmark og Storbritannia. Det betyr at Norge har klart å få fram en mer miljøvennlig petroleumsproduksjon enn andre land

- Men vi er ennå ikke i mål, sa Andersen og fremhevet blant annet arbeidet med rensingen av utslippene fra gassverkene på Mongstad og Kårstø.