Varme fra jordens indre kan gi enorme mengder energi. Faktisk kan jordvarme gi hundre ganger mer energi enn vannkraft, skriver TU.no. Men da må det bores dypt, og det koster penger.
 
Det norske firmaet Rock Energy har tatt utfordringen, og håper å starte boring etter dyp jordvarme i løpet av året. Planen er at varmen fra pilotanlegget skal distribueres inn i Hafslunds fjernvarmeanlegg.

– Vi tar erfaring fra Nordsjøen, og overfører teknologien til land, sier styreleder Jan Evensen i Rock Energy.
 
Selskapet planlegger å bore 5500 meter ned under Oslo. Der skal det etableres et system med brønner i jordskorpen på over 30 kilometer der vann skal sirkulere.

Vannet som kommer opp er ventet å ha en temperatur på 90 grader.

– Pilotanlegget vil bli på 5 MW, men planen er å utvide til 25 MW etter hvert, sier adm. direktør Thor Erik Musæus.
 
Teknologien de skal bruke er patentert, og går kort fortalt ut på å bore flere parallelle hull mellom anleggets injeksjons- og produksjonsbrønn. Det vil si at vann distribueres ned til 5500 dyp, hvor det varmes og hentes opp for å brukes i et fjernvarmenett.

Prislappen på boring har foreløpig vært den største utfordringen for utvinning av geotermisk energi, men de ansatte i Rock Energy har tro på at deres anlegg skal bli lønnsomt.

– Jeg er sikker på at når vi er i mål med piloten, vil det åpne seg et enormt marked for denne type energi. Da vil dette få en skala og et omfang som gjør at vi får kostnadene ned, sier Evensen.

Selve anlegget vil koste mellom 70 og 100 millioner, men Evensen understreker at driftskostnadene er svært lave.

– Det er høye investeringskostnader, men når anlegget er etablert, er dette en energikilde som er nærmest utømmelig, sier styrelederen.

I februar startet Norges første senter for geotermisk energi, med Universitetet i Bergen som base.

Her har industri og forskningsmiljøer gått sammen om en norsk satsning på dyp jordvarme.

– Det har begynt å røre seg i Norge. Mye har skjedd de siste to årene, både i Europa, USA og Norge. Folk begynner å bli mer klar over at geovarme er et alternativ, sier koordinator for senteret, Inga Berre.

I Europa og USA nevnes jordvarme i samme åndedrag som sol og vind. Slik er det foreløpig ikke i Norge, og det nye senteret fikk avslag da de søkte om å bli et av de nye forskningssentrene for miljøvennlig energi (FME).

Grunnen er at jordvarme ikke er ett av de prioriterte områdene i Energi 21, som er energiaktørenes strategi for forskning og utvikling innen energisektoren.

– Sett i lys av plassen geotermisk energi fikk i rapporten, er vi ikke overrasket. Vi hadde håpet geotermi skulle få en mer sentral plass, sier Berre. Hun tror FME-status kunne vært et springbrett for det nye senteret.

– På en måte er det ganske rart at vi henger etter i Norge. I forhold til grunn geotermisk energi, det vil si på 100-150 meters dyp, er vi ganske gode. Her er vi på tredje plass når det gjelder installert kapasitet i forhold til folketall, bak Sverige og Island. I tillegg har vi allerede viktig kompetanse fra oljeindustrien, forteller Berre.

Les mer på Offshore.no  og Rf.no