Forslaget om lovregulering av det offentlige eierskapet til VA-infrastrukturen ble fremmet som et dok. 8 forslag av stortingsrepresentantene Lundteigen/Slagsvold (Sp) mai 2007. Det vises til tidligere nyhetsoppslag om høring av dok. 8 forslaget desember 2007 og kommunal- og forvaltningskomiteens innstilling fra mars 2008.

3. april var komitéinnstillingen til behandling i Stortinget, og det ble fattet følgende flertallsvedtak:

1) Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til endring i eksisterende lovverk som sikrer at vann- og avløpsinfrastrukturen forblir heleid av det offentlige. Lovgivningen må gi unntak fra offentlig eie for de vann- og avløpsvirksomheter som i dag er organisert som ikke-kommersielle andelslag eid av abonnentene, slik at dagens eierorganisering for disse kan videreføres.

2) Stortinget ber Regjeringen vurdere hvordan faggruppens utredning og NOU 2006:6 om en egen sektorlov for vann og avløp skal følges opp politisk.

Det vises til Stortingets hjemmesider for nærmere informasjon om debattinnleggene og om vedtakene som ble gjort.

Norsk Vann har arbeidet med disse spørsmålene i lengre tid og er svært glad for Stortingets vedtak, som vil gi fremtidsrettede rammebetingelser for vann- og avløpssektoren i Norge. Norsk Vann vil, i samarbeid med KS, følge opp saken videre overfor bl.a. Miljøverndepartementet.

Link til Stortingets hjemmesider:
http://epos.stortinget.no/SakOpplysning.aspx?id=37961