De kaller det Efficiency Plus. Det er Viessmanns demonstrasjon av at de lever som de lærer. En virksomhet som produserer stadig mer energieffektive produkter, skal også drive sin egen virksomhet mest mulig energieffektivt.

– Energieffektivitet i eget hus er vårt bærekraftprosjekt, opplyste ingeniør Uwe Wilke da VVS-forum besøkte Viessmann i Allendorf i Tyskland i september. – Det er et prosjekt som nå nærmer seg fullførelse og omfatter en fullstendig omstrukturering av produksjonsanlegget. Det er bygget et nytt energisenter for alle brenselstyper og det er reist et nybygg for Viessmannakademiet.

– Viessmann har investert 220 millioner euro (ca 1650 millioner kroner) i prosjektet. Resultatet er at forbruket av fossilt brensel er redusert med 40 prosent og CO2-utslippene med 30 prosent.

– Hvert eneste ledd i produksjonen er gjennomgått og effektivisert. Blant tiltakene er mer effektive trykkluftsystemer, det er bedre isolasjon, og egne energianlegg er oppgradert. Samtidig er materialbruken redusert, ikke minst har forbruket av vann og stål gått kraftig ned.

På spørsmål om økonomien i prosjektet Efficiency Plus, opplyste Uwe Wilke:

– De fleste tiltakene har en tilbakebetalingstid på åtte år, basert på mindre energibruk og mindre materialforbruk. Vi blir ikke kvitt fossilt brensel i nær fremtid, men vi må redusere bruken av den. En kombinasjon av olje og fornybar energi er ofte ideelt.

Viessmann har fått flere miljøpriser og var initiativtakere til miljøvernforbundet i Hessen.

Viessmann-konsernet har 8 600 ansatte ved 16 fabrikker og 120 salgskontorer i 37 land. Omsetningen i 2008 var 15 milliarder kroner. Seksti prosent av omsetningen går til eksport.
 

Foto øverst til høyre:  Einar Bonnerud og administrerende direktør Robert Ljøner fra Varmeteknikk Norge i Viessmannakademiets utstilling av solfangere.

Foto nederst: Det er store dimensjoner over energisentralen hos Viessmann.