I mer enn hundre år har støpejern vært det dominerende materialet til avløpsrør, og de siste femti år Kristiansands Jernstøperi vært den største leverandøren i Norge. Nå er denne virksomheten blitt til KJ-MA System, og de siste tyve år har primus motor i dette vært Vidar Jensen. Han kan fortelle om store forandringer i markedet:

– Totalmarkedet på VVS-siden er forholdsvis stabilt, med 2,500 tonn i året, til en verdi av 80-90 millioner kroner. Det nye er at det er mange flere som slåss om kundene. For oss er det en spesiell situasjon, fordi våre største kunder også er våre største konkurrenter. For ti år siden hadde vi seksti prosent av markedet, da var vi to aktører. Nå har vi en markedsandel på cirka 30 prosent. Grossistene er våre kunder samtidig som de er blitt våre konkurrenter med egenimport. Det har også kommet inn leverandører som går direkte på rørlegger.

– Men KJMA-systemet er fremdeles det største produktet og kan vise til mange prestisjeprosjekter de siste årene. Du finner våre rør på Gardermoen, i Operaen og på Ahus. Ahus har super MA med dobbelt så tykt belegg, opplyser Vidar Jensen.

– Hvordan har dere merket finanskrisen?
– I budsjettet for 2009 tok vi høyde for en viss nedgang, men vi holder budsjettet.
– For næringsbygg skyldes nedgangen at en del prosjekter utsettes, men offentlige bygg går uansett. Boligmarkedet er svakt for tiden, men det kommer til å ta seg opp, behovet for boliger er til stede som før. August ble en god måned.

Vidar Jensen begynte i det som den gang het Gustavsberg-Evalet i 1987 og arbeidet da med dusjer og klosetter. Men etter et par år overtok han ansvaret for salget av muffeløse avløpsrør fra Kristiansands Jernstøperi. Jernstøperiet ble solgt til Vestas, i Danmark i 2001/2002. Vestas er en stor aktør på vindmøller. I denne sammenheng ble rørproduksjonen nedlagt og det er ikke lenger produksjon av støpejernsrør i Norden.

Villeroy & Boch kjøpte Gustavsberg for 10 år siden og rørdivisjonen ble solgt ut. Nå kjøper Gustavsberg Rørsystem AB sine rør fra franske Pont-a-Mousson. Gustavsberg Rørsystem AB med sitt norske datterselskap KJ-MA System AS er Skandinavias ledene organisasjon som arbeider for utvikling og markedsføring av rørsystem i støpejern, opplyser Vidar Jensen.