Mats Eriksson er altså oppatt av at pengene i krisepakka fra regjeringen virkelig går til framtidsrettede og langsiktige miljøtiltak, og ikke til kommunenes vanlige drift eller til formål som ligger noe på siden av det som opprinnelig er meningen. Eriksson utdyper:
- Hvis store byggeprosjekter stopper opp må det veldig mange små prosjekter til for å oppnå samme sysselsetningseffekt. Vi trenger ikke symbolsaker i øyeblikket, for situasjonen vi er inne er for alvorlig til det. Tiltak innenfor energieffektivisering er det klart mest kostnadseffektive virkemidlet for å skape en sysselsettingseffekt og for å begrense vår klimapåvirkning. Bransjene har her sitt selvstendige ansvar og vi skal på egne vegne følge opp dette nøye.

Mats Eriksson legger til at Enova også vil bli fulgt nøye opp fra VKE sin side. Enova fikk først økt sine rammer i forbindelse med statsbudsjettet for 2009 og deretter fikk man 1, 2 milliarder ekstra i den nye pakka. Dette er en voldsom opptrapping som vil kreve mye av Enova. Blant annet vil VKE ha fokus på Enovas saksbehandlingskapasitet, som fra før av ikke var optimal.

VKE er, som nevnt, tilfreds med den jobben som Jens Stoltenberg og hans regjering har utført i forbindelse med tiltakspakka, som ble presentert mandag. Bygningsindustrien og de tekniske fagene har fått en stor del av kaka. Det var nødvendig for at sysselsettingsnedgangen i bransjen ikke skulle bli dramatisk.
- Vi kommer til å merke det vi også, men våre bransjer har så langt kommet godt ut av det. Det ser ganske lyst ut innen de tekniske fagene. Imidlertid vil det kreve mye av oss alle, for vi ser jo blant annet at det har stoppet opp med boligbygging de fleste steder.

- Hvor mange tror du kan miste jobben innen de bransjene og fagene som VKE representerer?
- Det er umulig å kunne gi eksakte tall, men ut fra en normalsituasjon håper og tror vi at det ikke skal bli så mange om alt går som vi tror, sier Eriksson.
- Er det regionale forskjeller i Norge når det gjelder sysselsetting?
- Noen variasjoner er et nok, men generelt er situasjonen ganske lik landet rundt.

Mats Eriksson i VKE er sikker på at det vil komme flere pakker fra regjeringens side. Pakka til bankene er allerede varslet 9. februar. Det vil forhåpentligvis hjelpe på låne- og kreditmulighetene både til næringslivet og til husholdningene.
- Det vil nok komme enda flere tiltak utover i året. I tilnytning til revidert nasjonalbudsjett og budsjettkonferansen vil det kunne komme nye penger. Det at det er Stortingsvalg til høsten vil nok også tvinge regjeringen til å iverksette nye tiltak, slik at de beholder mest mulig av populariteten. Klimaforliket i Stortinget vil også kunne danne basis for at våre medlemsbedrifter får større ressurser, fastslår daglig leder i VKE, Mats Eriksson.
VKE består av 140 medlemsbedrifter som samlet har 2 400 ansatte. Årlig omsetning er stipulert til ca. fem milliarder kroner.